top of page

Retkikohdevinkit osa 2: näkymät kunnossa – Kalajan kierros, Hyyppäänvuori ja Oravivuori

Esittelin reipas kuukausi takaperin kolme Jyväskylän lähistöltä löytyvää mielenkiintoista retkikohdetta. Nyt sarjaa jatkaa kolme upeaa luonnon näköalapaikkaa. Tällä kertaa kaikki kohteet eivät ole aivan Jyväskylän kupeessa, eikä edes Keski-Suomessa, mutta löytyvät kuitenkin alle sadan kilometrin etäisyydeltä omalta kotioveltani.


Kalajan kierros


Aloitetaan itselleni tuoreimmasta retkikohteesta, eli Etelä-Konneveden kansallispuistossa sijaitsevasta Kalajan kierroksesta, joka tuli koluttua läpi juuri viime viikonloppuna. Aurinkoinen sää oli houkutellut paikalle kymmenittäin muitakin retkeilijöitä; autoja oli parkkipaikka ja metsäautotien piennar mustanaan. Hetkinen piti jo siinä väenpaljoutta ihmetellessä miettiä, että ollaanko tässä huomaamatta ajeltu Nuuksioon saakka, mutta kyllähän iso metsäalue tietysti nielee aikamoisen määrän retkeilijöitä sisuksiinsa. Eipä ainakaan tarvinnut vallan ypöyksin luonnonrauhasta nauttia.


Vaikka keli oli mitä parhain, metsässä riitti silti märkää, liukasta ja mutaista maastoa niin, että tarkkaan sai katsoa mihin jalkansa asetti. Ruska oli jo aloittanut värittämään maisemaa ja näköalat vuoren huipulta hivelivät silmiä. Suht rauhallisella tahdilla 4,6 kilometrin mittaisen lenkin kiertämiseen kului reippaat kaksi tuntia plus hieman ruuhkaisella laavulla makkaranpaistoon kulunut aika.


Lisää Kalajan kierroksesta ja muista Etelä-Konneveden kansallispuiston tarjoamista reiteistä voit lukea täältä.


Hyyppäänvuori


Hyyppäänvuori sijaitsee Laukaan Lievestuoreella, ja vuoren laelta avautuu näkymät Lievestuoreenjärvelle. Korkeutta vuorella on 160 m ja laelle johtava polku nousee ajoittain hyvinkin jyrkästi. Nousu käy ihan urheilusta.


Hyyppäänvuorelta löytyy myös luola, jota itse en tosin lähtenyt edes etsiskelemään. Onpahan syy mennä toistekin. Vuoren alapuolella, Karhulammen rannalla on partiolaisten majapaikka, jota voivat hyödyntää muutkin retkeilijät.
Ajo-ohjeet Hyyppäälle löydät täältä.


Oravivuori


Korpilahden Puolakassa sijaitseva Oravivuoren kolmiomittaustorni on paitsi tietenkin näköaloiltaan, myös historiallisesti kiinnostava paikka. Se on osa Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvaa Struven ketjua, jonka avulla on 1800-luvulla selvitetty maapallon muotoa ja kokoa. Reitti paikalle on selkeästi opastettu ja maastoon on myös rakennettu portaita vaikeakulkuisimpiin kohtiin kiipeämistä helpottamaan.


Tornista avautuu panoraamanäkymät Päijänteelle ja esimerkiksi Kärkisten silta on sieltä helppo bongata. Tarkkaan ottaen tämä näköala ei tietenkään ole puhtaasti luonnon omaa tuotantoa. Korkeanpaikankammoisille riittänee tähystely pelkästään tornin juureltakin. Oravivuori on mahdollista valloittaa myös veneillen, sillä vuoren toiselta puolelta nousee polku ylös tornille Päijänteen rannasta.Karttalinkki Oravivuoren tornille löytyy tästä.


Näköalapaikat ovat kautta aikojen olleet suosittuja retkikohteita ja monien taiteilijoiden inspiraation lähteitä. Näidenkin hulppeiden näkymien eteen joutuu näkemään hiukan vaivaa ja kipuamaan ylös haasteellisiakin vuorenrinteitä, joten liikuntarajoitteisille nämä eivät sovi. Varsinkin märällä tai jäisellä kelillä rinteet voivat olla todella liukkaita, joten hyvät kengät, tasapaino ja perslihakset kannattaa olla kunnossa näille reiteille suunnatessa.


Älä siis suotta pakoile ruskaa, vaan suuntaa syysretkelle metsään! :)

0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page