top of page

Tropea – pieni pala aitoa Italiaa

Päivitetty: 1. elok. 2022

Toinen toistaan huikaisevampia maisemia, aurinkoa, lämpöä, loputtomasti herkullista ruokaa ja juomaa, historian siipien havinaa ja ruuhkattomuutta. Tätä kaikkea tarjoaa Italian saappaan kärjessä sijaitseva Tropea, joka on myös valittu vuonna 2021 Italian kauneimmaksi kyläksi. Mitä muuta lomakohteelta voisi enää toivoa?


Tropea beach

Tropea view

Tropea harbor

Viikon loma Tropeassa ajoittui kesäkuun alkupuolelle, mikä on siinä mielessä mainio ajankohta, että vielä ei ole tukahduttavan kuumaa ja keski-eurooppalaisten lomakausi ei ole vielä alkanut. Kauan odotettu loma Italiaan viivästyi koronan vuoksi parilla vuodella. Kun vihdoin sitten matkaan päästiin, Tropea onneksi osoittautui täysin pitkän odotuksen arvoiseksi. Matkakohteeksi vähemmän tunnettu Tropea valikoitui osittain sattumalta ja hieman seikkailuhenkisesti. Autenttinen Etelä-Italia on kiinnostanut jo pidemmän aikaa. Aiemmin sillä suunnalla on tullut koluttua hieman Sisilian itärannikkoa ja nyt siis suuntana oli Italian mantereen saappaan kärki.


Tropea sijaitsee Calabriassa, Vibo Valentian maakunnassa, Tyrrhenanmeren rannalla. Rannikkoa kutsutaan nimellä La Costa degli Dei eli Jumalten rannikko. Nimityksen ymmärtää kyllä viimeistään siinä vaiheessa, kun pääsee omin silmin näkemään rannan jylhät pystysuorat seinämät, luonnon muovaamat luolat, valkean rantahiekan ja kaikissa turkoosin sävyissä hohtavan meren sekä hehkuvat auringonlaskut. Horisontissa siintää edelleen aktiivinen tulivuori Stromboli.


Tropea sunset

Tropea sea

Tropea sunset

Nähtävää Tropeassa


Jyrkälle rantakalliolle rakennettu Santa Maria dell'Isola -luostari on luultavasti Tropean kuvatuin nähtävyys. Luostari on peräisin 600-luvulta ja se on rakennettu moneen kertaan uudestaan mm. maanjäristysten aiheuttamien tuhojen vuoksi. Sen vuoksi sen arkkitehtuurissa on nähtävissä monia eri tyylisuuntauksia. Luostarissa voi vierailla maksutta ja pientä maksua vastaan pääsee Luostarin puutarhaan, josta on upeat näkymät Tyrrhenanmerelle.


Tropea luostari

Tropea luostari alttari

Tropea sea view

Tropea sea

Tropea

Tropean historiallinen keskusta on keskiaikainen, kapeiden kujien muodostama sokkelo, johon voi alkuun tuntea eksyvänsä. Kujien varrelta löytyy lukuisia pieniä ravintoloita, kahviloita ja liikkeitä. Suomalaisena aina hämmästyttää, miten minimaalisen kapeilla kujilla voi ajaa autolla, mutta niin täällä vain tehdään. Kielletty ajosuunta- ja stop-merkit ovat lähinnä suosituksia, liikenteessä toimitaan joustavasti tilanteen mukaan.


Tropea

Tropea kuja

Tropea iltahämärässä

Tropea fiat

Tropea old town

Tropea kukkaistutukset

Tropea kuja

Tropea polkupyörät

Keskustasta rannalle päästäkseen on laskeuduttava pitkät rappuset. Ja sama homma tietysti takaisinpäin tullessa, mutta ylöspäin. Mikään kovin esteetön kohde Tropea ei tosiaankaan ole. Tropeassa on useita rantoja, sekä ilmaisia että maksullisia. Maksua vastaan saa käyttöönsä aurinkotuolit ja varjon sekä oikeuden käyttää rannan palveluita, kuten esim. vessaa ja suihkuja.


Merivesi täällä on harvinaisen puhdasta ja kirkasta. Rannassa on hiekkaa sekä pikkukiviä ja se syvenee melko äkkiä. Rannalla kannattaa ehdottomasti käydä tutkimassa luostarikallion alla olevia meren muovaamia luolia.


Tropea rantakalliot

Tropea merenranta


Tropea beach tunneli

Tropea

Ruoka & juoma

Italiassa ruoka on yksi elämän tärkeimmistä asioista ja sen huomaa kaikkialla. Erinomaisia ravintoloita riittää myös Tropean kaltaisessa pienemmässä kylässä yllin kyllin. Koska meren äärellä ollaan, erilaiset kalaruuat ja mereneläväherkut ovat alueen parasta antia. Calabrian alueen omaa erikoisuutta, tulista salami-chilitahna 'ndujaa, käytetään mausteena monissa ruoissa. Tropean oma ylpeys on makea punasipuli Cipolla Rossa, jota löytyy runsaasti lähes mistä tahansa ruuasta, aina gelatosta lähtien. Muita vain Tropeasta saatavia erikoisempia jäätelömakuja ovat mm. tonnikala, 'nduja ja oliivi.


Paikalliset suosivat punaviiniä, mutta toki valkoviiniäkin löytyy. Ennen illallista on tapana käydä nauttimassa aperitivot, jonka kylkeen saa aina myös lautasellisen antipastoja. Drinkeistä Aperol Spritz vaikuttaa edelleen säilyttäneen suuren suosionsa. Ruuan päälle voi napata digestiivin, joka usein on sitruunalikööri limoncelloa.


Jälkiruuaksi maistuu tietenkin gelato, jossa erilaisia makuvaihtoehtoja todellakin riittää. Kuumana päivänä kannattaa kokeilla myös jäähilejuoma granitaa, joka viilentää mukavasti. Paikallinen erikoisuus on tartufo, joka on hasselpähkinärouheella ja kaakaojauheella päällystetty jäätelöpallo. Tartufo jäi vielä itseltä testaamatta, koska se vaikutti helteessä vähän liian raskaalta. Seuraavalla Calabrian reissulla sitten!


Tropea frutti di mare pasta

Mozzarellaa ja sardelleja

Granita

Antipasti

Tropean pizza

Tropean pasta

Gelato

Gelatomakuja

Cipolla rossa

Hotelli

Majoituimme Hotel Colomba D'Orossa, joka on hiljattain remontoitu, neljän tähden boutique-hotelli aivan Tropean keskustan laitamilla. Hotelli on melko pieni, hyvin siisti ja sijainniltaan loistava. Aamiainen oli myös varsi hyvä ja kattava. Kaipailemaan jäimme tosin uima-allasta ja ehkä jonkinlainen baari tai pieni ravintolakin olisi ollut kiva. Nyt hotellilta oli aina lähdettävä johonkin, koska siellä ei oikein voinut aikaa vietellä.


Hotelliaamiainen


Muutamia vinkkejä Tropeaan matkaavalle:

  • Englantia ei välttämättä osata, joten muutama oleellinen italian sana tai ainakin Google-kääntäjä kannattaa olla hallussa.

  • Tropeassa ei ole takseja eikä julkista liikennettä. Korkeuseroista ja pitkistä rappusista johtuen en suosittelisi paikkaa huonojalkaiselle. Junalla Tropeasta pääsee lähikyliin ja tietysti kauemmaksikin.

  • Paikallisten aamiainen on kevyt – vain kuppi kahvia ja ehkä jotain pientä makeaa. Kannattaa varmistaa majoituspaikasta millainen aamiainen siellä on tarjolla.

  • Siestaa vietetään klo 13-17. Illalliselle mennään noin klo 20-21.

  • Ravintoloissa voi halutessaan jättää tippiä. Usein laskuun (il conto) sisältyy kuitenkin jo valmiiksi coperto eli palvelumaksu.

  • Tropea ei onneksi ole (ainakaan vielä) turistien liikakansoittama rysä. Turistit tulevat pääosin Saksasta tai muualta Italiasta.


Tropea kukkii

Tropean satama yöllä

Tropea view

Tropea Malocchio

Aperol Spritz

Tropea pieni pala aitoa Italiaa

0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page