top of page

Paimion parantola – parantavaa arkkitehtuuria

Päivitetty: 1. elok. 2022

Paimion parantola on Alvar ja Aino Aallon suunnittelema, 1933 valmistunut tuberkuloosisairaala. Rakennus on Aaltojen läpimurtoteos ja yksi funktionalismin merkittävimmistä rakennuksista koko maailmassa. Suunnittelun johtavana ajatuksena on ollut, että rakennus itsessään toimii parantavana voimana. Pienimmätkin yksityiskohdat on toteutettu Aaltojen näkemysten mukaisesti.


Paimion parantola

Paimion parantola

Paimion parantola

Paimion parantola pääovi
Heijastuksien avulla pääsee kätevästi itsekin kuviin.

Ihmisen ja luonnon yhteys


Väreillä on kiistämättä ihmismieleen valtava vaikutus. Paimion parantolassa värien rohkea käyttö on riemastuttavaa. Etenkin pääportaikon kas keltainen ja kaiteissa käytetty paimionsininen ovat huomiota herättävä yhdistelmä. Jokainen kerros on oman värisensä ja jopa terassien kaiteiden väri on valittu niin, että sene sulautuu taustalla kasvavan mäntymetsän runkoihin. Sairaalan väritys on suunniteltu yhdessä koristetaiteilija a ittiin hyödyntämään mahdollisimman pitkälle arkkitehtuurin keinoin. Myös eristäytyminen lienee ollut sairaalan etäisen sijainnin yksi syy. Tuberkuloosiin sairastuneet olivat pääasiassa työikäisiä ihmisiä ja hoitojaksot saattoivat kestää useita vuosia.


Paimion parantola aula

Paimion parantola aula

Paimion parantola info

Värien käyttö


Väreillä on kiistämättä ihmismieleen valtava vaikutus. Paimion parantolassa värien rohkea käyttö on riemastuttavaa. Etenkin pääportaikon kirkas keltainen ja kaiteissa käytetty paimionsininen ovat huomiota herättävä yhdistelmä. Jokainen kerros on oman värisensä ja jopa terassien kaiteiden väri on valittu niin, että ne sulautuvat taustalla kasvavan mäntymetsän runkoihin. Potilashuoneissa väritys on rauhoittava. Sairaalan väritys on suunniteltu yhdessä koristetaiteilija Eino Kaurian kanssa.



Paimion parantola ravintola
Parantolan ruokasalissa toimii nykyisin Ravintola Toivo.

Paimion parantola ravintola

Paimion parantola käytävä

Paimion parantola portaat


Paimion parantola portaat

Paimion parantola kirjasto
Parantolan kirjasto/lukusali.

Paimion parantola hoitajien rappukäytävä
Hoitajien portaikko.

Paimion parantola käytävä

Puhtaus terveyden edistäjänä


Hygieenisyys on ollut tuberkuloosisairaalassa oleellista. Puhtaanapidon helppoutta ovat edistäneet pyöristetyt muodot, joihin pöly ei pääse kerääntymään. Kattovalaisimet on suojattu kuvuilla samasta syystä. Pääportaikon seinissä on maalattu harmaalla ne osat, jotka ovat helposti likaantuvissa kohdissa, kuten esim. käsijohteen taustaseinä ja valokatkaisijan ympäristö. Jokaisella potilaalla oli oma käsienpesualtaansa ja ysköskupeille oli oma erillinen hissi.


Paimion parantola

Paimion parantola valaisimet

Ilmakylpyjä kattoterassilla


Kattoterassilla makoilua käytettiin potilaiden päivittäisenä (ja pakollisena) hoitokeinona ja siellä vietettiinkin useita tunteja päivässä puhdasta ilmaa hengitellen ja männynlatvoja tiiraillen. Näin myös talvella, jolloin saattoi onneksi pujahtaa lämpimään turkispussiin.


Paimion parantola kattoterassi

Paimion parantola kattoterassi

Paimion parantola kattoterassi


Paimion parantola ulkosänky

Tekniset ratkaisut esillä


Funktionalismin rationaaliseen henkeen kuului, että rakennuksen talotekniikkaa jätettiin tarkoituksella näkyville. Uusista keksinnöistä oltiin ylpeitä ja niiden uskottiin luovan toivoa potilaille, että joku päivä keksittäisiin varmasti lääke myös tuberkuloosiin. Parantolassa on koneromantiikkaa ilmentävä pohjoismaiden ensimmäinen maisemahissi, jonka on täytynyt olla maalaismaisemassa aikanaan melkoinen elämys sitä käyttäneille.


Paimion parantola
Maisemahissi ulkopuolelta.

Paimion parantola ikkunamekanismi
Ikkunoiden avausjärjestelmä toimii edelleen.

Paimion parantola vessan ovenkahva
Vessan ovenkahva on suunniteltu siten, ettei siihen jää lääkärin takinhelmat tai muut liehukkeet kiinni.

Paimio-tuoli


Aallot suunnittelivat parantolaan myös kalusteet, joista yksi on muodostunut aikansa ehdottomaksi ikoniksi. Vaneritaivutuksin toteutettu Paimio-tuoli on funktionalismin periaatteiden mukaisesti helposti puhdistettava ja istuma-asennossa on mahdollisimman helppo hengittää. Itsellenikin aivan uutena tietona tuli, että erityisen hyvin keuhkoja avaavan asennon saa pujottamalla kädet tuolin selkänojassa olevaan putkiloon. Kannattaa testata tilaisuuden tullen, sopiiko kyseinen asento omalle vartalolle.


Paimio-tuoli Paimion parantolassa

Paimion parantola tuolit


Tuberkuloosi voitettiin antibioottien keksimisen myötä 1960-luvulla, jonka jälkeen parantola muutettiin yleiseksi TYKS:n sairaalaksi. Sairaalatoiminta loppui kokonaan 210-luvulla. Nykyisin rakennuksesta vastaa Paimion parantola -säätiö.



Paimion parantola potilashuone
Seinällä kaksi hiljaista käsienpesuallasta, joiden välissä on ysköskuppi.

Paimion parantola valoa käytävän päässä

Paimion parantola
Kirjastoparven ikkunoista näkee ruokasaliin. Seinällä näkyvissä pyöreissä aukoissa on aikoinaan ollut projektori elokuvien esittämistä varten.

Paimion parantola kello
Tuberkuloosipotilaan käsin maalaama kello.

Paimion parantola seurusteluhuone
Potilaiden seurusteluhuoneesta löytyy Aallon moka: täysin toimimaton takka, jota potilaat käyttivätkin viinapiilonaan.

Paimioon parantolaan pääsee tutustumaan opastetuilla kierroksilla.

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page