top of page

Muotoja moneksi Aalto-museossa

Nyt on hyvä syy vierailla heti alkuvuodesta Jyväskylässä. Yli tuhat Aalto-esinettä käsittävästä yksityiskokoelmasta koostettu näyttely kutsuu vierailulle Aalto-museoon. Pitkään esillä ollut museon perusnäyttely on purettu ja sen tilalla pääsalissa on nyt näyttely Muotoja moneksi – 30 vuotta intohimoista keräilyä, joka koostuu keräilijä Pertti Männistön varsin kunnioitusta herättävästä Alvar ja Aino Aallon suunnittelemien tuotteiden kokoelmasta.


Männistön keräilyharrastus alkoi vuonna 1992 hankitusta nojatuolin mallikappaleesta ja nykyisin se pitää sisällään valtavan määrän huonekaluja, valaisimia, lasiesineitä ja muita Aaltojen suunnittelemia sisustusdetaljeja.


Aalto-jakkarat

Muotoja moneksi nojatuolit

Aino Aalto lasit

Näyttelyssä nousee selkeästi esille muotoilutyön ja tuotteiden kehityskaari. Kokoelma esittelee kattavasti Aaltojen ensiaskeleita teollisen muotoilun parissa, ajalta ennen varsinaista sarjatuotantoa ja huonekaluvalmistuksen koneellistumista. Näyttelyesineissä konkretisoituu hienosti Aaltojen suunnittelun monimuotoisuus ja laajuus. Usea Aallon piirtämä rakennus on aikanaan saanut myös juuri siihen kohteeseen suunnitellut valaisimet ja kalusteet.


Aalto valaisimet ja nojatuolit

Muotoja moneksi valaisimet

Muotoja moneksi Aalto-museo

Golden Bell ja mehiläispesä valaisimet

Männistön Aalto-kokoelma on ollut esillä aiemminkin niin kotimaassa kuin ulkomailla, mutta ei koskaan näin laajasti missään. Männistö on vuosien varrella lainannut kokoelmastaan kalusteita ja valaisimia useisiin Aalto-museon teemanäyttelyihin sekä lahjoittanut esineitä museon kokoelmiin. Keräilyyn Männistö on ilmiselvästi suhtautunut intohimoisella pieteetillä ja väsymättömyydellä, aikaa ja vaivaa säästelemättä. Pakko nostaa hattua, niin mykistävä kokonaisuus on.


Aalto seinähyllyt

Tankki-tuoli
Tankki-tuoli verjoiltuna alkuperäisellä seeprakankaalla.

Näin sisustussuunnittelijan näkökulmasta erityisen mielenkiintoisia ovat kokoelman esineistä kootut interiöörit, joissa pääsee kurkistamaan mm. pula-ajan olohuoneeseen ja 60-luvun Artek-kotiin. Osa kalusteista on niin ajattomia, että ne sopisivat suoraan nykykotiinkin ja toki monia esineistä myydään ja valmistetaan edelleen. Monet tekstiilit, kuten esimerkiksi matot ja verhoilukankaat eivät nekään ole vuosien vierimisestä millänsäkään. Runsas valaisimien määrä ilahduttaa myös valaisinmuotoilun ystävää.


Muotoja moneksi Artek-koti

Muotoja moneksi interiööri


Jos vierailu Aalto-museossa kiinnostaa, kannattaa sinne suunnata kipin kapin heti alkuvuodesta. Muotoja moneksi -näyttely päättyy 21.3.2021, jonka jälkeen Alvar Aalto -museo sulkeutuu museorakennuksen peruskorjauksen ajaksi. Uudistettu museo avautuu seuraavan kerran yleisölle vasta elokuussa 2023.Muotoja moneksi -näyttely Aalto-museossa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page