top of page

Patikkaretki upeiden panoraamanäkymien Rocca di Gardalle

Italian Gardajärvellä sijaitseva Rocca di Garda on lähes kolmeensataan metriin nouseva, laeltaan tasainen kukkula, josta on näkymät kahteen Gardajärven kauneimmista kaupungeista. Rocca di Gardan laelta avautuu upeat panoraamanäkymät Italian suurimmalle järvelle ja lintuperspektiivistä voi ihailla Bardolinon kaupunkia vasemmalla ja Garda Townia kukkulan oikealla puolella.
Garda Town kirkko
Kirkon vasemmalta puolelta lähtevää tietä pitkin pääsee patikointireitin alkuun. Rocca di Garda mahtailee kirkon takana.

Via Degli Alpini tien päästä löytyy parkkipaikkoja ja polun alkupää.

Rocca di Gardalle kannattaa patikoida kirkkaana aurinkoisena päivänä. Gardajärven sää on hyvin vaihtelevaa, joten kannattaa tarkkailla koska on mahdollisimman hyvä näkyvyys, eikä liian kosteaa – eli liian liukasta kiipeilyyn. Itse lähdimme kiipeämään kukkulalle lomaviikkomme ensimmäisenä aamuna, jolloin oli varsin kaunis ilma ja lämpötila vielä kohtuullinen. Silti ylöspäin kavutessa sai varsin napakan hien pintaan.


Hikipisarat ja ponnistukset palkitaan ruhtinaallisesti huipulla, jossa huikeat näkymät avautuvat esteettömästi Gardajärven turkoosinsiniseen avaruuteen ja sitä ympäröivien jylhien vuorten yli. Alla siintävien kahden kaupungin talojen punaiset katot lisäävät mukavan kontrastin maiseman värimaailmaan. Viinitarhat kasvavat säntillisinä linjoina läheisten kukkuloiden vihreillä rinteillä ja valkoiset jahdit kelluvat järven pinnalla.

Bardolino

Garda

Rocca di Gardan historiaa

Rocca di Garda ei ole ainoastaan kaunis luontokohde, josta on Gardajärven parhaat panoraamanäkymät. Sen strateginen sijainti järvelle päin on houkutellut ihmisiä pronssikaudesta lähtien. 500-luvulla jKr. lombardit rakensivat sinne linnoitukse, josta tuli pian vilkas hallinnollinen keskus. Sen merkitys oli niin suuri, että se antoi Italian suurimmalle järvelle nimen, jota se kantaa edelleenkin - Garda. Garda tulee muinaisesta germaanisesta termistä Warda tai Warte, joka tarkoittaa tarkkailupaikkaa, vartiointipaikkaa tai linnoitusta. Vaikka kukkulan laella olevaa muinaista linnoitusta ei enää ole joitakin rauniojäännöksiä ja luolia lukuunottamatta, seisoo se ylpeästi järven yläpuolella kuin aina paikallaan oleva vartija.


Vanhan linnoituksen raunioita.

Patikoi turvallisesti

Jos suhteellisen helppo, mutta silti sopivan jännittävä patikkaretki kiinnostaa, kannattaa Gardalla vieraillessa ehdottomasti kiivetä Rocca di Gardalle. Varovainen on kuitenkin oltava, sillä kukkulan kolmella sivulla on pystysuorat pudotukset, eikä minkäänlaisia turvakaiteita ole. Ylös johtavalla polulla on paljon irtokiviä ja paikoin nousu on jyrkkää. Rocca di Gardan huipulla löydät itsesi vehreältä niityltä ja suora pudotus alkaa siitä, mihin niitty päättyy. Korkea heinä, puut ja pensaat voivat hämärtää näkymiä, joten koko ajan on muistettava olla tarkkana, miten lähellä reunaa innoissaan liikkuu esim. valokuvatessaan maisemia. Varsinkin lasten kanssa kannattaa olla erityisen valppaana. Yksikin kunnon tuulenpuuska tai harha-askel voi olla todella vaarallinen.Huomioi myös, että lähestyessäsi Rocca di Gardan huippua, alkaa polun vieressä vastaan tulla isoja luolia. Nämä ovat ilmeisesti entisiä sisäänkäyntejä kallioon hakattuun tunnelijärjestelmään. Niiden sisälle meneminen on ehdottomasti kiellettyä, koska ne eivät ole turvallisia.Mitä varusteita mukaan?

Tärkein varuste patikkaretkellä on tietenkin hyvät kengät. Patikointiin ja keliin sopivat vaatteet tekevät retkestä aina mukavamman. Juomavettä on syytä ottaa mukaan ja toki halutessaan voi ottaa myös eväät. Huipulla on paljon hienoja paikkoja pitää pieni piknik ennen paluumatkaa takaisin alas. Aurinkosuojavoide on myös ehdoton etenkin aurinkoisena päivänä.


Pienen sivulenkin heittämällä pääsee näkemään myös Gardan kaupunkia katselevan Madonna-patsaan.

Meidän aikuisista ja teineistä koostuvalla viiden hengen porukalla meni Rocca di Gardan huiputukseen aikaa parisen tuntia. Matkaa kertyi noin 5,5 km. Kaikki jaksoivat hienosti ilman sen suurempia kitinöitä. Huipulla oltiin ennemmin kuin arvattiinkaan, kun pidimme pari huilitaukoa matkan varrella.


Ja kyllä muuten pizzat maistuivat retken päälle!
0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page