Luoston luonto liikuttaa – Rykimäkeron reitti patikoiden

Päivitetty: 19. kesä 2019

Luoston luonto tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet aktiivilomailuun myös kesäaikaan. Tämä tuli todettua nyt jo toiseen kertaan, kun viime vuotiseen tapaan alkukesän lomaviikon kohteeksi valikoitui Keski-Lapin Luosto. Yhtenä osasyynä reissuun oli myös Midnight Sun Film Festival, eli Sodankylän Elokuvajuhlat, joiden erityislaatuista tunnelmaa oli taas päästävä vähän fiilistelemään.Rykimällä liikkeelle


Loman alkajaisiksi patikoimme moitteettoman kauniissa kesäsäässä läpi Rykimäkeron kierroksen, jolle mittaa kertyy noin 12 kilometriä. Lähtöpaikka reitille on Pyhä-Luosto maantien varressa sijaitsevalta Rykimäkeron P-alueelta, josta lähdimme kiertämään lenkkiä myötäpäivään kohti Rykimäkeron kotaa.


P-paikalta on esteetön pääsy Rykimäkeron kodalle (0,7 km), johon on rakennettu tutkailtavaksi perinteinen niliaitta ja hirsiaitta. Tästä edemmäksi ei esteettömästi pääse. Kulkeminen oli pääosin helppoa, juuri nyt vain sattui olemaan vielä melko märkää, mutta onneksi hyvät Gore-Tex jalkineet pitivät jalat kuivina. Hyttysistä tai muista ötököistä ei ollut vaivaksi asti.
Rykimäkeron reitti kulkee läpi vanhojen metsien Pyhän ja Luoston välimaastossa. Reitin varrella on seudun komein rotko, Rykimäkuru, joka on muista alueen tunturikuruista poiketen syntynyt maan repeämiskohtaan. Muut kurut alueella ovat jääkauden sulamisvesien aikaansaannoksia.

Rykimäkeron reitillä ylitetään Pyhäjoki kahteen kertaan. Nyt se tuntui tulvivan lähes yli äyräidensä ilmeisesti tunturista valuvien lumen sulamisvesien vuoksi. Matkalle osuvat myös Kuukkelin vuokratupa, Pyhälammen päivätupa sekä Lampivaaran laavu. Lampivaaran laavu oli jo tuttu paikka edellisvuoden visiitiltä ja pidimmekin siellä tauon makkaranpaiston merkeissä. Lampivaarassa on mahdollisuus vierailla ametistikaivoksessa ja siellä toimii myös kahvila ympäri vuoden.
Bad hair day?


Mukava muutaman tunnin retki


Koko reitin patikoimiseen kului meiltä vajaa kolme tuntia makkaranpaistotaukoineen. Tämän reitin olisi hyvin voinut polkaista läpi myös maastopyöräillen. Mukava ja suht helppo reitti ja moitteeton sää yhdessä olivat just sopiva startti lomailuun.Rakkakivikkoa


Seuraavana päivänä hypättiinkin sitten aivan uusien kokemusten kimppuun eli läskipyörien selkään, ja polkaistiin Luoston ympäri, mistä voit lukea lisää tästä: Ukko-Luoston ympäriajo fatbikella.


Lakka / hilla / suomuurain kukkii.


Viimevuotiset retkeilykokemukset Pyhä-Luostolta löytyvät täältä:

Matkalaukunlainaaja Lapin yöttömässä yössä – Ukko-Luoston huiputus


Matkalaukunlainaaja pyhillä paikoilla: Isokuru, Pyhänkasteenputous ja Uhriharju

© 2021 by Design HiMa