Jos metsään haluat mennä nyt - kolme retkikohdetta Jyväskylän lähiluonnossa

Aina ei tarvitse matkustaa kauas. Koska Jyväskylä sijaitsee keskellä kaunista ja monimuotoista luontoa, retkelle pääsee helposti aivan lähimaastoihin. Esittelen tässä kolme itseäni sykähdyttänyttä retkikohdetta, jotka kaikki löytyvät hyvinkin kohtuullisen matkan päässä kotiovelta. Todella tutkimusretken arvoisia kaikki nämä kolme luonnon aarretta.


HITONHAUTA Hitonhauta on Laukaan luoteisosassa, lähellä Äänekosken rajaa sijaitseva, noin 800 metriä pitkä ja 30-40 metriä leveä rotkolaakso. Paikka on vaikuttava ja ehdottomasti nähtävä omin silmin. Rotkosta löytyy kaksi luolaa, joista toiseen pääsee suht helposti kiipeämään, ja toinen on jo kiipeilyvarusteita vaativassa paikassa korkeammalla samassa kallioseinämässä.


Kansantarinoissa kerrotaan Hitto-menninkäisestä, jonka kasvot ovat kivettyneet kallioon. Jokainen voinee omaa mielikuvitustaan käyttäen ne siihen helposti kuvitellakin. Maasto on kivikkoista ja kosteaa, joten hyvät kengät ovat täällä ehdoton varuste.


Hitonhaudan karttalinkki


Kiviportti Hitonhaudalle

Hitonhaudan rotkon kalliojyrkännettä

Hitonhaudan luolat, joista toisen pienemmän suuaukko näkyy ylempänä kallionseinämässä.

Isomman luolan suulla. Uskaltaisikohan tuosta mennä sisään?

Talviasuisesta Hitonhaudasta löytyy lisää juttua täältä.HALSVUORI


Toinen suosittelemani retkikohde sijaitsee Jyväskylässä, Tikkakoski-Leppävesi tien varrella. Autolla pääsee lähelle, sillä vuori on vain muutaman sadan metrin päässä tiestä. Kohde on historiallisesti merkittävä, koska sieltä löytyy ihmishahmoja esittävät kalliomaalaukset. Lisäksi paikalla on ollut muinoin hopeakaivos, sillä Halsvuoressa tehtiin 1700-luvulla hopeamalmilöytö, joka johti lyhytaikaiseen kaivostoimintaan.


Halsvuoren karttalinkki


Halsvuoren kalliojyrkänne on lähes pystysuora seinä.

Kalliomaalaukset erottuvat harmillisen heikosti, koska kivi on siltä kohtaa nokeentunut maalausten alla poltetun nuotion takia.LULLINVUOREN LUOLA


Muuratsalon Lullinvuoren luola on yksi Suomen pisimmistä tunnetuista luolista. Sillä on pituutta 32 metriä. Alueella on myös muita pienempiä luolia ja suuria lohkareita sekä hienot maisemat Päijänteelle.


Suurin Lullinvuoren luolista on yllättävän tilava ja sen sisällä mahtuu kulkemaan hyvin kumartelematta. Sisälle luolaan pääsee mönkimällä läpi todella pienestä reiästä, joten ahtaanpaikankammoisille tai vaatteidensa likaantumisesta ahdistuville en pikkukolosta läpi ryömimistä suosittele. Luolaan on olemassa myös kaksi muuta sisäänpääsyaukkoa, mutta niiden löytäminen voi olla hiukan haastavaa. Luolassa on myös ilmeisesti olemassa jonkinlainen romahdusvaara, joten älä mene sinne yksin, jonka tempun minä tietenkin tein. Tosin sain kyllä aika hyvät adrenaliiniboostit kyseisestä tempusta. Ei siihen näköjään mitään benji-hyppyjä välttämättä vaadita.


Lullinvuoren karttalinkki


Kiviportti Lullinvuoreen

Luolaan on möngittävä sisälle oikeanpuoleisesta, pienemmästä kolosta.

Sisällä luolan hämärässä.


Kaikki kolme paikkaa sopivat hienosti päiväretken kohteeksi vaikka kaveriporukan kanssa tai koko perheen voimin. Kannattaa ehdottomasti käyttää ainakin yksi loppukesän päivä tutustumalla lähiluontoon ja sen tarjoamiin erikoisuuksiin.


(Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran vanhassa Himasta-blogissani 15.8.2017.)Lisää retkikohdevinkkejä Jyväskylän suunnilta löytyy myös postauksesta Retkikohdevinkit osa 2: näkymät kunnossa – Kalajan kierros, Hyyppäänvuori ja Oravivuori

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

© 2021 by Design HiMa