top of page

Helppo purkkivärjäys villalangalle

Päivitetty: 18. toukok. 2022

Hurahdin menneen talven aikana purkkivärjäykseen. Koska villalankaa on jo tullut hamstrattua kaappeihin yllin kyllin ja värjäysaineet löytyivät pääosin kotikeittiön bioroskiksesta, oli projektiin melko vaivaton lähteä. Hankittavaksi jäi vain pari riittävän isoa lasipurkkia ja pussillinen alunaa.


kasvivärjätyt lankavyyhdit
Värjäykset vasemmalta oikealle: keltasipuli, avocado, hedelmäsekoitus, teesekoitus ja eucalyptus.

Homma toimii kaikessa yksinkertaisuudessaan siten, että ensin kerätään ja kuivataan tarvittavat värjäysaineet, jonka jälkeen ne ja 50 g villalankaa sullotaan kerroksittain 1,5 -2 litran vetoiseen lasipurkkiin, täytetään purkki vedellä, lisätään sekaan vähän alunaa, suljetaan kansi tiiviisti ja sitten vain seuraillaan tilannetta kärsivällisesti nelisen viikkoa. Ja hoplaa los satsumas, purkissa kylpenyt lanka on saanut uuden hienon värityksen!


Tarkat ja selkeät ohjeet purkkivärjäykseen löytyvät Taitoliiton sivuilta https://www.taito.fi/kasityoohjeet/varjays/, joten en toista niitä tässä. Jokainen kiinnostunut voi käydä sieltä kurkkimassa. Vinkkinä kuitenkin, että Facebook-ryhmä Värjätään yhdessä – purkkivärjäys on myös hyödyllinen paikka.avocado purkkivärjäys
Luonnonvalkoinen villalanka ja avocadot purkissa.

Omannäköistä lankaa


Villalangan värjääminen purkissa on helppoa, hauskaa ja yllätyksellistä. Purkituksen jälkeen "magic happens" aivan kuin itsestään. Värjäysliemiä ei tarvitse keitellä tuntikausia lämpötiloja kyttäillen. Kasvivärjäys on myös tapa yhdistää luonto käsityöharrastukseen ja vähentää tekstiilien kemikaalikuormaa. Lopputulosta ei voi koskaan täysin ennakoida ja sehän tässä parasta onkin. Itseäni viehättää uniikki ja eläväinen väritys. Värit ovat harmonisia, pehmeitä ja niitä on helppo yhdistää toisiinsa. Näitä samoja luonnon väriaineita on käytetty värjäykseen jo tuhansien vuosien ajan. Eli siis paljon muitakin kuin vain mummon sukkahousun värisiä lopputuloksia voi saavuttaa ilman kemikaaleja.
Pieni varoituksen sananen: tähän puuhaan voi jäädä koukkuun. Seuraavat värjäyspurkit ovat itselläni jo muhimassa ja uusia kokeiluja pyörii mielessä. Taitaa käydä niin, että aina kun yksi purkki vapautuu, on siihen viriteltävä heti seuraava testierä tekeytymään. Eli koko ajan on poika pulputtamassa. Mieletön juttu, että biojätteitä hyödyntämällä voi syntyä jotain tällaista!


Kesällä on kerättävä värjäyshommia ajatellen ainakin lupiineja ja syksyllä sieniä. Ja mitä kaikkea näistä langoista vielä lopulta keksin neuloa, se jääköön nähtäväksi.purkkivärjäyspurkit
Hedelmä- ja eucalyptuspurkit hyllyllä tekeytymässä.

Vuoden 2022 käsityötekniikka


Luonnonväreillä värjäys on Vuoden 2022 käsityötekniikka. Valinnallaan Taitoliitto haluaa osaltaan herättää keskustelua tekstiilien ja materiaalien vastuullisuudesta ja niiden ympäristövaikutuksista. Itse värjätty ja valmistettu tuote on myös erityinen ja erityisestä halutaan pitää hyvää huolta. Tuotteen käyttöikä on useimmiten hyvin pitkä silloin, kun siihen käytetty aika, vaiva ja taito tiedostetaan.


Jos kiinnostus heräsi, niin eipä muuta kuin ennakkoluulottomasti kokeilemaan vaan tätä varsin matalan kynnyksen värjäystekniikkaa. Saatat yllättyä iloisesti!😊Lopputuloksena kauniit, yhteensopivat sävyt.

Pssst... kässähommiani voit seurata Instagramissa tilillä @vidonjakurkkaan.

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page