top of page

Giardini La Mortella – myrttien puutarha


Mainittakoon heti näin alkuun, että itse en ole mikään puutarha-ihminen laisinkaan. Peukalo ei viherrä vähääkään, vaan puutarha-asioissa kyseinen sormi on sijoittunut aika tarkkaan keskelle kämmentä. Osaan silti, tai ehkä juuri sen takia arvostaa kauniita puutarhoja ja kaikkea sitä visuaalista ilotulitusta, mitä niistä voi löytää. Niinpä Ischian lomasta kertovassa postauksessani lupasin vielä palata La Mortellan puutarhaan, jonne ajauduimme vähän sattumankauppana mönkään menneen Caprin reissun vuoksi. Ja loppujen lopuksi olikin tosi hyvä, että ajauduttiin.


Giardini La Mortella

Giardini La Mortella on aivan uskomattoman upea puutarha Ischian saarella Italiassa, lähellä Forion kaupunkia. Sen ovat perustaneet argentiinalaislähtöinen puutarhuri Lady Susana Walton ja hänen brittiläinen säveltäjämiehensä Sir William Walton. Pariskunta asettui asumaan Ischialle vuonna 1949 ja puutarhansa rakentamisen he aloittivat 1952. Lady Walton kehitti puutarhaa yli 50 vuoden ajan, alussa myös yhdessä kuuluisan englantilaisen maisemasuunnittelija Russell Pagen kanssa.


Giardini La Mortella

Giardini La Mortella

Giardini La Mortella

Jäätyään leskeksi vuonna 1983 Susana Walton päätti avata puutarhan yleisölle 1991. Samalla hän perusti Willian Walton rahaston, jonka tarkoituksena on vaalia hänen edesmenneen miehensä säveltämää musiikkia, edistää rakkautta ja tietämysta musiikkiin sekä ylläpitää puutarhaa. Susana Walton kuoli vuonna 2010 ja pariskunnan tuhkat on haudattu puutarhaan. Heidän entinen asuintalonsa on myös edelleen puutarhan keskellä.


Giardini La Mortella

Giardini La Mortella

Puutarha levittäytyy rinteeseen noin kahden hehtaarin alueelle ja se on jaettu kahteen alueeseen: alaosa on Valle (laakso) ja ylempi osa on nimeltään Collina (kukkula). Sisäänpääsymaksu oli 12 €/aikuinen ja siihen kuului alueen kartta, johon on merkitty suositeltu kulkureitti. Alue on sokkeloinen, joten kartta on tosiaan tarpeellinen. Myös rappusia on korkeuseroista johtuen paljon. Alueelta löytyy myös musiikkisali Incontri Musicali sekä ulkoilmateatteri Teatro Greco, joissa järjestetään klassisen musiikin konsertteja viikoittain.


Giardini La Mortella

Giardini La Mortella

Giardini La Mortella

Suuri osa tästä käsittämättömän hienosta puutarhasta on täynnä eksoottisia ja harvinaisia kasveja, joita myös lisätään ja jalostetaan edelleen vuosi vuodelta. Alueella on lukuisia lammikoita, putouksi ja suihkulähteitä ja solisevia puroja tulee vastaan siellä täällä. Runsas veden määrä mahdollistaa upeiden papuryksien, lotus-kukkien ja monien erilaisten lumpeiden viihtymisen.


Puutarhassa on myös kolme eri teemaista viherhuonetta: Victoria House, Orchid House ja Temple of the Sun. Näistä itselleni mieleenpainuvin oli Victoria House, jonka mystisestä tunnelmasta ja kivisen ukkelin suusta lampeen virtaavasta vedestä sain jostain syystä ihan selvät Kadonneen aarteen metsästäjät -vibat.


Giardini La Mortella Victoria House

Giardini La Mortella

Giardini La Mortella

Giardini La Mortella

Yksi puutarhan monista kiehtovista paikoista on Thai House, joka on meditointipaikka itämaisen puutarhan keskellä. Oliivipuiden ympäröimä krokotiiliallas on myös hauska yksityiskohta. Ja muuten ihan viimeisenä loppuhuipennuksena alueen ulostuloportin vieressä aitauksessa olleista rapsuteltavaksi tulleista vuohista yksi yritti haukata shortsinlahkeestani palasen, mutta jäipä onneksi ilman.


Giardini La Mortella

Giardini La Mortella

Giardini La Mortella

La Mortella on palkittu aivan ansaitusti Italian kauneimpana puistona sadan muun puutarhan joukosta vuonna 2004. Lisäksi puutarhassa on kehitetty aivan oma orkidea-lajikkeensa Miltassia Lady Susana Walton, jota pääsee ihailemaan puutarhan Orchid Housessa.


Annan lämpimän suosituksen tälle kohteelle. Tosi kiva paikka, jossa vierähtää pari tuntia ihan huomaamatta. Etenkin jos olet puutarhoista innostunut tai muuten kasveista kiinnostunut, niin La Mortellaa ei missään tapauksessa kannata jättää väliin, kun Ischian saarelle matkustat. Mahtavaa viherterapiaa ja taidokasta puutarharakentamista parhaimmillaan!


Giardini La Mortella
Ylhäältä puistosta aukeaa upeat maisemat Forion kaupunkiin ja kauas merelle.Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentarios


bottom of page