top of page

Talouskoulun klassikkolihapiirakka

Tämä talouskoulun tyttöjen lihapiirakka on todellinen klassikkoresepti! Ohjetta minulta on jo kyselty, joten laitettakoon se nyt yleiseen jakoon kaiken kansan testattavaksi. En tiedä miten vanha tai mistä peräisin alkuperäinen ohje on, koska olen kirjoittanut sen käsin reseptivihkosen sisäkanteen. Mutta pelkkä piirakkaohjeen lukeminen saa ajatukseni liitämään suoraan ikimuistoiselle ysärille, jolloin yksi syksy välivuoden ratoksi vierähti talouskoulussa. Aivan huippuhulvatonta aikaa oli muuten se!


talouskoulun lihapiirakka ohje


Talouskoulun jälkeen tätä mehevää piirakkaa tuli tehtyä moniin opiskeluaikojen bileisiin, ja hyvin se tekikin kauppansa. Sitten jostain käsittämättömästä syystä se unohtui lähes 25 vuodeksi reseptilaatikon pohjalle, kunnes vasta aivan hiljattain muistin koko herkkupiirakan olemassaolon uudelleen. Mistä lie yllättäen mieleen juolahtikaan, mutta pakkohan sitä oli heti tehdä. Ja sehän toimii edelleen!


pellillinen lihapiirakkaa


Talouskoulun klassikkolihapiirakka


Kermaviilivoitaikina

150 g pehmeää voita

5 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

1 prk kermaviiliä


Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Sekoita pehmeä voi joukkoon. Lisää kermaviili nopeasti sekoittaen. Älä vaivaa liikaa, muuten taikina sitkistyy. Taputtele taikina levyksi, kiedo muoviin tai kelmuun ja anna kovettua jääkaapissa.


Jauhelihatäyte

400 g jauhelihaa

4 sipulia

2 valkosipulinkynttä

2 porkkanaa

1/2 tl mustapippuria

3 tl paprikajauhetta

2 tl suolaa

4 rkl tomaattipyrettä


Kuorrutus

400 g maustamatonta sulatejuustoa

4 dl maitoa

4 munaa


1. Ruskista jauheliha, lisää raastettu porkkana ja pilkotut sipulit. Hauduta hetki ja lisää mausteet.


2. Kuumenna maito ja sulata siihen juusto. Anna jäähtyä hetki ja lisää kananmunat. Sekoita tasaiseksi.


3. Kauli tai levitä taikina käsin uunipellille leivinpaperin päälle. Lisää jauhelihatäyte ja lopuksi kuorrutus tasaisesti taikinapohjan päälle.


4. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia uunin keskitasolla.


lihapiirakkapala lautasella

Juuston ja kasvisten ansiosta lihapiirakka on mehevä, muheva ja todella riittoisa. Pellillisestä syö moni (tai harvempi moneen kertaan). Tämä piirakka maistuu mainiolta myös kylmänä. Pellilliseen piirakkaa uppoaa jo perusohjeella iso määrä kasviksia, mutta täysin kasvisversion siitä voi valmistaa vaihtamalla jauhelihan esim. soijarouheeseen, härkikseen tai muuhun vastaavaan tuotteeseen.



Jos tartuit ohjeeseen, olisi tosi kiva kuulla, miltä maistui!😊


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page