Marilyn Monroe – nainen roolien takana


Puutarhanhoitoa, runoja ja leipomista. Renessanssin ajan taidehistorian sekä kirjallisuuden opintoja UCLA:ssa. Nokkela, luova, määrätietoinen ja aikaansa edellä oleva, älykäs nainen. Siinä joukko asioita, jotka harvemmin tulevat ensimmäisenä esiin puhuttaessa ikonista nimeltä Marilyn Monroe. Kaikkea tuota hän kuitenkin teki ja oli, mitä suurimmassa määrin.


Marilyn Monroe – nainen roolien takana

Marilyn Monroe – nainen roolien takana Vapriikki

Tampereen museokeskus Vapriikissa on vielä 2.12.2018 saakka avoinna elämänkerrallinen Marilyn Monroe -näyttely, johon kävin tutustumassa viime viikonloppuna. Näyttelyssä on esillä noin 300 Marilynin henkilökohtaista esinettä, jotka on kerätty ja pakattu talteen hänen kodistaan heti kuoleman jälkeen. Suurin osa esineistä kuuluu nykyisin kuuluisalle Marilyn-keräilijälle Ted Stampferille, joka on myös toiminut näyttelyn kuraattorina.

"I don't mind living in a man's world, as long as I can be a woman on it."

Vapriikin näyttely paljastaa kaiken sen kauneuden ja glamourin, mutta myös karun kääntöpuolen, mikä Marilynin monivaiheiseen elämään liittyi. Herkkä Marilyn kärsi mielenterveysongelmista, päihde- ja lääkeriippuvuudesta sekä heikosta itsetunnosta. Vaikuttaa siltä, että Marilynista on mahdotonta saada otettua huonoa valokuvaa, niin selvästi kamera tätä aikansa naiskauneuden ruumiillistumaa rakasti. Tavaramerkiksi muodostunut puoliavoin sänkykamarikatse ja hengästynyt puhetapa olivat osa tarkoin harkittua seksisymbolin roolia. Marilynhan oli varsin taitava näyttelijä ja komedienne. Todellisessa elämässä Marilyn oli päämäärätietoinen tasa-arvon kannattaja, joka halusi tulla kohdelluksi tasavertaisena neuvottelukumppanina Hollywoodin studiopomojen kanssa. Aika ei tuolloin ollut siihen vielä valmis, ja sopinee varmasti kysyä, onko vieläkään?


Marilyn Monroe – nainen roolien takana
Tämä kuva Marilynista kuikuilemassa parvekkeella oli minulla nuorempana omallakin seinälläni julisteena.