Puutarhanhoitoa, runoja ja leipomista. Renessanssin ajan taidehistorian sekä kirjallisuuden opintoja UCLA:ssa. Nokkela, luova, määrätietoinen ja aikaansa edellä oleva, älykäs nainen. Siinä joukko asioita, jotka harvemmin tulevat ensimmäisenä esiin puhuttaessa ikonista nimeltä Marilyn Monroe. Kaikkea tuota hän kuitenkin teki ja oli, mitä suurimmassa määrin.
Tampereen museokeskus Vapriikissa on vielä 2.12.2018 saakka avoinna elämänkerrallinen Marilyn Monroe -näyttely, johon kävin tutustumassa viime viikonloppuna. Näyttelyssä on esillä noin 300 Marilynin henkilökohtaista esinettä, jotka on kerätty ja pakattu talteen hänen kodistaan heti kuoleman jälkeen. Suurin osa esineistä kuuluu nykyisin kuuluisalle Marilyn-keräilijälle Ted Stampferille, joka on myös toiminut näyttelyn kuraattorina.
"I don't mind living in a man's world, as long as I can be a woman on it."
Vapriikin näyttely paljastaa kaiken sen kauneuden ja glamourin, mutta myös karun kääntöpuolen, mikä Marilynin monivaiheiseen elämään liittyi. Herkkä Marilyn kärsi mielenterveysongelmista, päihde- ja lääkeriippuvuudesta sekä heikosta itsetunnosta. Vaikuttaa siltä, että Marilynista on mahdotonta saada otettua huonoa valokuvaa, niin selvästi kamera tätä aikansa naiskauneuden ruumiillistumaa rakasti. Tavaramerkiksi muodostunut puoliavoin sänkykamarikatse ja hengästynyt puhetapa olivat osa tarkoin harkittua seksisymbolin roolia. Marilynhan oli varsin taitava näyttelijä ja komedienne. Todellisessa elämässä Marilyn oli päämäärätietoinen tasa-arvon kannattaja, joka halusi tulla kohdelluksi tasavertaisena neuvottelukumppanina Hollywoodin studiopomojen kanssa. Aika ei tuolloin ollut siihen vielä valmis, ja sopinee varmasti kysyä, onko vieläkään?
Marilyn, eli syntymänimeltään Norma Jeane Mortenson, syntyi Los Angelesissa 1. kesäkuuta vuonna 1926. Isäänsä hän ei tuntenut ja äiti kärsi vakavista psyykkisistä ongelmista. Niinpä Norma Jeane vietti lapsuutensa pitkälti kasvattivanhempien hoivissa. Marilyn avioitui ensimmäisen kerran naapurin pojan James ”Jim” Doughertyn kanssa 16-vuotiaanan. Liitto ei kuitenkaan kauaa kestänyt, koska aviomies ei sietänyt Marilynin alkavaa valokuvamallin uraa. Marilyn avioitui myöhemmin vielä kahdesti, ensin baseball-tähti Joe DiMaggion kanssa, jolloin eroa haettiin jo kahdeksan kuukauden jälkeen vihkimisestä lähinnä DiMaggion mustasukkaisuuden takia. Kolmannen avioliiton hän solmi 1956 kirjailija Arthur Millerin kanssa, joka kesti aina vuoteen 1961 saakka.
Marilynistä on haluttu antaa kuva kurvikkaana ja ainakin nykyistä naisihannetta rehevämpänä kaunottarena, mutta näyttelyssäesillä olleet vaatteet eivät kyllä tämän puolesta puhuneet. Niiden perusteella syntyi pikemminkin kuva hyvinkin pienestä ja sirosta ihmisestä. Mallinuket eivät varmasti vastanneetkaan täysin Marilynin todellisia vartalon mittoja, minkä huomasi esimerkiksi rintojen kohdalta, missä tuntui olevan enemmän tilaa kuin mitä nukeilta löytyi täytettä. Olisi ollutkin tosi kiinnostavaa, jos näyttelyyn olisi tehty edes yksi nukke toteutettuna Marilynin oikeilla mitoilla.
Marilynin henkilökohtaisista esineistä kiinnostavia olivat esimerkiksi Marilynin henkilökohtaiset kauneudenhoitotuotteet. Tuon ajan metallisissa paplareissa sojotti vieläkin yksi Marilynin blondattu hius. Myös Marilynin viimeiseksi jääneen kodin sisustukseen liittyvät esineet olivat tietysti tällaisen sisustusihmisen mieleen. Marilyn ehti asua haciendassaan vain puoli vuotta ennen kuolemaansa vuonna 1962, eikä sen sisustus koskaan ehtinyt täysin valmistua. Mutta ainakin kylpyhuoneeseen oli ehditty asentaa Meksikosta tilatut, käsinmaalatut kaakelit. Varsin 60-lukulaista tyyliä voimakkaine kuvioineen ja väreineen.
Marilyn Monroe kuoli 36-vuotiaana kotonaan barbituraattien yliannostukseen. Kuolema on edelleen epäselvä ja siihen liittyy kaikenlaisia spekulaatioita liittyen mm. Kennedyihin, mafiaan ja FBI:in. Virallinen kuolinsyy on "todennäköinen itsemurha", mutta vahingon ja henkirikoksen mahdollisuutta ei ole suljettu pois.
Marilynista on kirjoitettu enemmän kirjoja kuin Elviksestä ja elokuvia/dokumentteja on tehty hänen innoittamanaan lukuisia. Olen itse lukenut useammankin Marilynista kertovan kirjan ja nähnyt suuren osan hänen elokuvistaan. Näyttelyssä tuli silti esiin paljon uutta. Hänelle oikeasti kuuluneiden ja käytössä olleiden esineiden näkeminen läheltä omin silmin teki Marilynista jollain tapaa todellisemman. Välillä tuli jopa tunne, että onko tämä kuolleen ihmisen henkilökohtaisten tavaroiden "tonkiminen" edes aivan sopivaa. Suosittelen kyllä ehdottomasti käymään näyttelyssä, jos vain mahdollista. Varsinkin, jos Marilynin oma elämä kulissien takana ei ole lainkaan entuudestaan tuttua, voisin kuvitella että näyttelystä saa tosi paljonkin irti.
Comentários