top of page

5 VAIKEASTI TAPETTAVAA VIHERKASVIA

Päivitetty: 18. kesäk. 2018

Esittelen teille viisi ”vaikeasti tapettavaa” viherkasvia, joiden hoidossa ei tarvitse olla kummoinenkaan viherpeukalo. Ja nyt puhun täysin kokemuksen syvällä rintaäänellä kaikkien muiden kasvien kohdalla, paitsi yhden. Aloe vera -kasvia en ole vielä toistaiseksi yrittänyt kiduttaa hengiltä. Kaikki muut neljä listan huonekasvia olen todistetusti kyennyt pitämään elossa vähintäänkin useita kuukausia.


viisi vaikeasti tapettavaa viherkasvia

Valon määrän lisääntyessä kevät alkaa väreillä ilmassa ja mielissä. Monessa aurinko saa aikaan pakottavan tarpeen tuoda lisää vihreyttä sisätiloihin, vaikka ulkona onkin vielä toistaiseksi hanget korkeat nietokset ja melko napakka pakkanen.


Jo jonkin aikaa pinnalla ollut vihersisustaminen jatkaa edelleen suursuosiotaan. Kasveilla saakin nopeasti piristystä ja väriä sisustukseen. Moni silti empii huonekasvien hankkimista, koska epäilys siitä, ettei onnistu pitämään niitä hengissä, elää vahvana. Huonoja kokemuksia kasvien suhteen lienee lähes jokaisella. Onnistumisen ilo voi silti olla sinullakin lähempänä kuin arvaatkaan. Aina kannattaa kokeilla, onko kukasta kaveriksi, sillä niillehän voi myös jutella.


Kultaköynnös


kultaköynnös

Kultaköynnös on erinomainen aloittelijan kasvi. Se on sitkeä, sopeutuvainen ja anteeksiantavainen. Kultaköynnös on liaanikasvi, joka voi kasvaa jopa 20 metriseksi. Sen voi sijoittaa amppeliin tai viritellä kasvamaan seinää pitkin. Kultaköynnös viihtyy lämpimässä ja puolivarjoisessa paikassa eikä kestä suoraa auringonvaloa. Kastelu olisi hyvä muistaa viikoittain, mutta talvella multa saa myös kuivahtaa. Se tykkää myös suihkuttelusta. Liian pitkäksi kasvaneen varren voi katkaista ja siitä saa lisättyä uusia kultaköynnöksiä juurruttamalla varren vaikkapa vesilasissa. Näin saat kätevästi kultaköynnökset kaikille kavereille kans!


Anopinkieli


anopinkieli

anopinkieli

Anopinkieli ei ihan vähästä heitä veiviään. Testattu on. Paitsi että sen lehdet ovat kauniin vihreän kirjavat, on siitä myös oikeasti hyötyä. Se nimittäin aktivoituu öisin ja puhdistaa huoneilmaa. Kuinka mahtavaa! Anopinkieli kestää hyvin erilaisia valaistusolosuhteita, vetoa ja kastelun laiminlyömistä. Se ei myöskään ota nokkiinsa liian pienestä ruukusta, eikä sitä tarvitse olla joka vuosi vaihtamassa isompaan asuinsijaan. Ihanteellisissa olosuhteissa sitä tulisi kastella noin kahden viikon välein ja aurinkokin saisi siihen paistella satunnaisesti.


Traakkipuu


traakkipuu

Traakkipuut viihtyvät huoneenlämmössä. Alle 15 asteen lämpötila on niille liian kylmä, mutta suora auringonpaiste taas liikaa. Traakkipuu on kiitollinen aloittelevan viherpeukalon hoidokki. Kasvia kastellaan melko niukasti, mutta kesäaikaan sitä täytyy muistaa lannoittaa säännöllisesti. Traakkipuita löytyy noin 50 erilaista lajia, joista Suomessa yleisin on reunustraakkipuu. Ja tämäkin kasvi puhdistaa tehokkaasti sisäilmaa.


Viirivehka


viirivehka

Viirivehka ei ole mikään yletön auringonpalvoja, joten se pärjäilee varjoisemmissakin olosuhteissa. Vetoisista paikoista se ei pidä.  Viirivehkaa pitää muistaa kastella säännöllisesti, mutta sen voi myös hyvin istuttaa huolettomampaan altakasteluruukkuun. Se tykkää myös suihkuttelusta. Viirivehka on valkoisten kukkiensa kanssa näyttävän sisustuksellinen viherkasvi ja – yllätys, yllätys – sekin puhdistaa ilmaa. Ja kerää muuten lehtiinsä uskomattoman paljon pölyä ja likaa ilmasta.


Aloe vera


aloe vera

Aloe vera on monelle hyvin tuttu lääkinnällisistä ja kauneudenhoidollisista ominaisuuksistaan. Aloe vera on mehikasvi, joka sisältää 75 tunnettua ravintoainetta. Aloe vera ei ole vaativa, se sietää hyvin kuivuutta ja saa aniharvoin riesakseen tuholaisia tai kasvitauteja. Se viihtyy parhaiten ympäri vuoden normaalissa huoneenlämmössä valoisassa, aurinkoisessa paikassa. Aloe veran hyödyllisin paikka on makuuhuoneessa, sillä se erittää happoa ja poistaa huoneilmasta hiilidioksidia. Kastelua se kaipailee noin kahden viikon välein, mutta vain vähän kerrallaan.


Aloe vera kasvaa yleensä nopsasti ja tuottaa pieniä versoja ympärilleen. Ne voi ottaa talteen ja istuttaa uusiin ruukkuihin. Versojen kannattaa antaa kasvaa noin neljän sentin korkuisiksi ennen uudelleenistuttamista. Ja kas! Eipä aikaakaan, kun sinulla voi olla kokonainen pesue pikku aloeita. Irroita kuitenkin versot emokasvista, jotta se saa kasvaa rauhassa.


*Kasvien kuvauspaikkana toimi Viherlandia.

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page