Ysärisisustus – hot or not?

Päivitetty: 17. kesäk. 2021


ysärisisustus – hot or not?

Mielenkiinnolla olen seuraillut, kuinka 90-luvun paluusta kotien sisustukseen on kohkattu mediassa jo kohta vuosikymmenen ajan. Ja tottahan se tietenkin on, paluuta on tapahtunut. Rottinki, peilipinnat, kuivakukat, holvikaaret ja runsaat viherkasvit ovat tuttuja näkyjä tämän päivän sisustuskuvastossa.


Itse eli 90-luvulla kukkeinta nuoruuttani ja sen ajan villitykset niin muodin kuin sisustuksen saralla ovat hyvin muistissa. Tuolle vuosikymmenelle ajoittuu opiskelujen aloitus, ensimmäiseen omaan kotiin muuttaminen ja sen sisustaminen. Omista ysärikodeistani muistan ainakin rottinkiset sohvakalusteet, sinisen lasin ja kummallisen levottomat kuosit. Nostalgiasta huolimatta moni tuon ajan villityksistä saa aikaan välittömiä kylmänväreitä, kuten esimerkiksi punertavanruskeat pyökkikalusteet ja juuri tuo runsas sinisen käyttö sisustusvärinä. Ei kiitos koskaan enää.
Laavalampun lumoa ja vesisängyn lotinaa


Teemaan sopivasti otin lenkkiseurakseni Ysäri4ever-podcastin jakson Vesisängyt, laavalamput, julisteet ja muut ysärin sisustuksen helmet. Monessa kohtaa piti hymähdellä, niin paljon tuttuja asioita ysärikodeista tuotiin esiin. Muistatteko esimerkiksi puhallettavat tuolit? Tai valelaskosverhot koristetupsuilla tai muilla härpäkkeillä. Ysärin kuosit ovat tosiaan aivan oma lukunsa. Erityisen osuva muisto ysärikodeista itselleni oli eri biisejä soittava ovikello, joka löytyi myös meiltä. Koskaan ei pimpotellessaan tiennyt lähteekö soimaan Mozart vai Maijal oli karitsa. Tokihan meiltä löytyi myös se vesisänky, jonka patjojen muovisen hajun muistan edelleen.


Ysäri4ever-jakson pääset kuuntelemaan tästä:


TV-alttarit


Ysärin olohuoneille tyypillisiä olivat konjakinruskeat nahkasohvat ja tv-alttarit, eli massiiviset tv-tason ja säilytyskalusteen yhdistelmät. Tuohon aikaan televisiot olivat valtavia kuvaputkilaatikoita, jotka jo itsessään veivät paljon tilaa. Myös kaikki nykyisin striimattava viihde, kuten musiikki ja elokuvat, eli cd-levyt ja vhs-kasetit, oli omistettava itse fyysisinä kappaleina ja ne veivät uskomattoman paljon hyllytilaa. Nykyajan lapset eivät ehkä tätä voi kuvitellakaan. Cd-teline on nykykodissa jo nähtävyys. Ja ylipäätään tv-tasojen menekki on laskenut huomattavasti, kun tv:t kiinnitetään nykyään usein suoraan seinään.