top of page

Väri on katsojan silmässä

Värit ja niiden hallinta ovat visuaalisen suunnittelijan työn yksi keskeisimmistä osa-alueista. On tunnettava värien käyttäytyminen ja vaikutus muihin väreihin nähden. Värejä voidaan tulkita monella eri tavalla ja usein ne pystyvät harhauttamaankin katsojaansa. Oikeanlaisten värien käyttö tai käyttämättömyys ovat suunnittelijalle jokapäiväisiä valinnan kohteita. Mikä väri tai mitkä väriyhdistelmät tuovat halutun viestin tai tunnelman parhaiten esille? Millaisia tuntemuksia ja mielleyhtymiä tietyt värit herättävät? Mikä väri on tylsä ja kulahtanut, mikä taas inspiroiva tai trendikäs?



Valot päälle!


Valolla on oleellinen merkitys värien aistimisessa, sillä värit muodostuvat valon aallonpituuksista. Ilman valoa ei ole myöskään värejä. Pimeässä et yhtään tiedä, minkä värinen mikäkin asia on. Väri myös näyttää aina erilaiselta valonlähteestä, valon määrästä ja valon tulosuunnasta riippuen. Joten kiinnitä valaistukseen aina erityishuomiota, kun värillä on väliä!



Etsi väriyhdistelmiä luonnosta


Luonto ja vuodenajat tarjoavat loputtoman aarreaitan erilaisten väriyhdistelmien löytämiseen. Luonnon omat värikartat ovat yleensä varsin harmonisia, mutta ne voivat myös yllättää. Kun tarkemmin tutkailee, luonnosta voi ammentaa vaikka millä mitalla ennakkoluulottomia ja silti toimivia väriyhdistelmiä, jotka ovat suoraan hyödynnettävissä kaikessa visuaalisessa suunnittelussa.



Jokaisella värillä on paikkansa


Itse en tyrmää mitään väriä, en edes sitä niin sanotusti rumaa. Innostun joka kerta kaikista uusista värikartoista ja -malleista, mikä on tietysti visuaaliselle suunnittelijalle hyvä piirre olla olemassa. Jokaiselle värille löytyy oma paikkansa ja käyttötarkoituksensa. Värin pinta-alaa, sävyä ja intensiteettiä vaihtelemalla lähes väristä kuin väristä saa irti halutun efektin ja oikeassa paikassa ja esimerkiksi yhdistämällä muihin väreihin ns. inhokkivärikin voi nousta arvoon arvaamattomaan. Itsellenikin on vuosien varrelle toki osunut jo ties kuinka monta erilaista väriaikakautta, jolloin jokin tietty väri kiehtoo muita enemmän ja kyseisen värisiä asioita tulee haalittua kuin huomaamatta ympärilleen. Jälkeenpäin voikin sitten monesti kummastella, että mitähän ihmettä.



Nainen näkee miestä paremmin


Mielenkiintoinen fakta on se, että nainen näkee värit miestä paremmin. Muutamalla naisella sadasta, on silmässään ihmiselle poikkeuksellisesti ylimääräinen neljäs tappisolu. He näkevät värien erot selvästi normi-ihmistä tarkemmin ja voivat erottaa huomattavasti enemmän värisävyjä. Miehistä taas jopa noin joka kymmenes kärsii jonkinasteisesta värinäkökyvyn puutteesta. Naisista tämä ongelma vaivaa vain puolta prosenttia. 


Yleisin vika värinäössä on punavihersokeus. Se todetaan noin kahdeksalla prosentilla miehistä ja 0,4 prosentilla naisista. Värinäköä on kuitenkin mahdollista treenata siinä missä muitakin taitoja. Mitä enemmän värinäköä käyttää, sen terävämmäksi se kehittyy. Esimerkiksi kuvataiteilijoiden värinerotuskyky voi olla huippuluokkaa, vaikka heillä ei olisikaan mitään anatomisen poikkeaman kautta saatua erityislahjakkuutta.



Testaa oma värinäkökykysi täällä ja täällä.


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page