Vinkkejä sohvan valintaan

Päivitetty: 28. toukok. 2020

Jos keittiö on kodin sydän, sohva lienee sen sielu. Kotisohvalla rentoudutaan, viihdytään, seurustellaan, levätään ja lataudutaan. Sohva toimii koko perheen ja ystävien kokoontumispaikkana.


Sohva on usein hinnaltaan arvokas ja käytössä pitkäikäinen hankinta, joten juuri sen oikean löytämiseen kannattaa uhrata hieman aikaa ja ajatusta.


keltainen samettisohva

Tila ja mittasuhteet

Mittasuhteiden huomioimista ei voi korostaa liikaa. Valitettavan usein näkee ympäröivään tilaan nähden aivan liian massiivisia sohvia. Tämä vahinko käy yllättävän helposti, sillä kalusteliikkeissä sohvat ovat suurissa halleissa ja sohvan todellinen koko voi hämärtyä. Siksi onkin tärkeää kaivaa mittanauha esiin ja katsoa juuri siinä tilassa, mihin sohva on tulossa, miten sohva siihen sijoittuu. Voit teipata tai hahmotella vaikkapa lakanoiden avulla lattialle sohvan mittojen mukaisen tilan. Muista huomioida myös kulkuväylät.


Tilan arkkitehtuurista ja rakennusvuodesta voi saada vinkkiä sopivan sohvan valintaan. Kevytrakenteisen ja ohutjalkaiset sohvat ovat omiaan esimerkiksi rintamamiestalojen sisustuksessa, kun taas modernin suoraviivaiset ja lattiaa viistävät mallit istuvat hienosti uudempiin asuntoihin.


Ikkunoiden ja ovien sijainti sekä valon tulosuunta tilassa kannattaa myös huomioida. Ikkunoiden ja ovien on mahduttava aukeamaan ja tumma verhoilu voi ajan saatossa haalistua aurinkoisessa paikassa.


ruskea nahkasohva

Käyttötarkoitus


Millaiseen tilaan, kuinka monelle hengelle ja mihin tarkoitukseen sohvaa ollaan hankkimassa? Onko perheessä lapsia tai lemmikkejä? Pitääkö sohvalta päästä nousemaan helposti ylös? Löhöilyyn ja rentoon tv:n katseluun sopii pehmeämpi, matalampi ja istuinosaltaan syvä sohvamalli, jonne jalatkin saa halutessaan nostettua.


Seurusteluun soveltuu jämäkämpi ja suoraviivaisempi sohva, jossa istumisasento on pystympi. Korkeasta ja napakasta sohvasta pääsee nousemaan helpommin ylös kuin matalasta löhösohvasta.