top of page

Vinkkejä sohvan valintaan

Päivitetty: 28. toukok. 2020

Jos keittiö on kodin sydän, sohva lienee sen sielu. Kotisohvalla rentoudutaan, viihdytään, seurustellaan, levätään ja lataudutaan. Sohva toimii koko perheen ja ystävien kokoontumispaikkana.


Sohva on usein hinnaltaan arvokas ja käytössä pitkäikäinen hankinta, joten juuri sen oikean löytämiseen kannattaa uhrata hieman aikaa ja ajatusta.


keltainen samettisohva

Tila ja mittasuhteet

Mittasuhteiden huomioimista ei voi korostaa liikaa. Valitettavan usein näkee ympäröivään tilaan nähden aivan liian massiivisia sohvia. Tämä vahinko käy yllättävän helposti, sillä kalusteliikkeissä sohvat ovat suurissa halleissa ja sohvan todellinen koko voi hämärtyä. Siksi onkin tärkeää kaivaa mittanauha esiin ja katsoa juuri siinä tilassa, mihin sohva on tulossa, miten sohva siihen sijoittuu. Voit teipata tai hahmotella vaikkapa lakanoiden avulla lattialle sohvan mittojen mukaisen tilan. Muista huomioida myös kulkuväylät.


Tilan arkkitehtuurista ja rakennusvuodesta voi saada vinkkiä sopivan sohvan valintaan. Kevytrakenteisen ja ohutjalkaiset sohvat ovat omiaan esimerkiksi rintamamiestalojen sisustuksessa, kun taas modernin suoraviivaiset ja lattiaa viistävät mallit istuvat hienosti uudempiin asuntoihin.


Ikkunoiden ja ovien sijainti sekä valon tulosuunta tilassa kannattaa myös huomioida. Ikkunoiden ja ovien on mahduttava aukeamaan ja tumma verhoilu voi ajan saatossa haalistua aurinkoisessa paikassa.


ruskea nahkasohva

Käyttötarkoitus


Millaiseen tilaan, kuinka monelle hengelle ja mihin tarkoitukseen sohvaa ollaan hankkimassa? Onko perheessä lapsia tai lemmikkejä? Pitääkö sohvalta päästä nousemaan helposti ylös? Löhöilyyn ja rentoon tv:n katseluun sopii pehmeämpi, matalampi ja istuinosaltaan syvä sohvamalli, jonne jalatkin saa halutessaan nostettua.


Seurusteluun soveltuu jämäkämpi ja suoraviivaisempi sohva, jossa istumisasento on pystympi. Korkeasta ja napakasta sohvasta pääsee nousemaan helpommin ylös kuin matalasta löhösohvasta.


Mieti myös, mahtuuko sohvan alta imuroimaan vai vaatiiko se onnistuakseen aina sohvan siirtelyä, jolloin painava sohva voikin koitua käytännön ongelmaksi.


vaaleanharmaa sohva

Verhoilu


Kestäviä ja helppohoitoisia verhoilumateriaaleja ovat erilaiset tekokuitu- ja sekoitekankaat. Ne ovat usein pestäviä ja mahdollisesti myös vaihdettavissa kokonaan uusiin. Irrotettavat päälliset tosin ovat monesti kiinteitä päällisiä kalliimpi vaihtoehto. Neutraali väri on ajaton ja sen ilmettä on helppo vaihdella sohvatyynyillä ja torkkupeitoilla. Meleeratusta kankaasta (sekoite useammasta sävystä) eivät tahrat niin helposti erotu.


Villa hylkii likaa ja on yksi käytetyimpiä kalusteiden laatuverhoilumateriaaleja. Nahkaverhoiluun eivät koirankarvat tartu ja siitä on helppo pyyhkäistä roiskeet pois kostealla rätillä. Aito nahka on helppohoitoinen valinta lapsi- ja koiraperheisiin, jos pinnan pieni naarmuuntuminen käytössä on siedettävissä eikä nahan narina aiheuta ärsytystä. Laadukkaat luonnonmateriaalit ikääntyvät kauniisti ja pieni ajan patina antaa niille vain lisää luonnetta.


Verhoilutekstiilin martindale-luku kertoo sen kestävyydestä. Mitä suurempi luku, sen kestävämpi on kangas. Tavalliseen kotikäyttöön riittää hyvin 30 000.konjakinruskea kulmasohva

Laatu ja materiaalit


Laadukas sohva painaa. Sohvan runko on massiivipuuta tai vaneria, jousitus on jämäkkä ja pehmusteet pitävät muotonsa. Laadukkaan sohvan saumat ovat siististi tikattuja ja verhoilu on edustava myös selkäpuolelta. Tämä kannattaa tarkistaa etenkin, jos sohva on tarkoitus sijoittaa keskelle lattiaa.


Yleisin pehmusteiden täytemateriaali on vaahtomuovi. Untuvatäyte on ylellinen, mutta vaatii säännöllistä hoitoa ja pöyhimistä.


valkoinen bukleesohva

Sohvarakkautta ensi silmäyksellä


Entä jos ihastut silmittömästi näkemäsi sohvan upeaan väriin, erikoiseen kuosiin tai poikkeukselliseen muotokieleen? Pientä probleemaa tästä saattaa toki aiheutua, koska sohva on usein huoneen hallitseva elementti ja muu kalustus saattaa määräytyä pitkälti sen mukaan. Mutta jos koet, että sisälläsi todella läikähtää jotain joka kerta sohvan nähdessäsi ja saat persoonallisesta kalusteestasi paljon iloa sekä mielihyvää, kannustan ehdottomasti hankkimaan sen. Sisustaminen ei ole vakavaa ja kerranhan me täällä vain eletään!


mintunvihreä sohva

Kaipaatko apua sohvan hankintaan?


Koronasta johtuneen ja koko kevään kestäneen kotoilun myötä ei ole ihme, jos ajatuksiin on hiipinyt uuden sohvan hankinta. Jos kaipaat apua vaikkapa sohvan materiaalin tai värin valintaan, haluat kuulla toisen mielipiteen tai makutuomarin paikka on avoinna huonekalukauppakierroksella, olen mielelläni käytettävissä.


Design HiMalla on ilo tarjota asiakkailleen 15 % alennus www.hakola.fi verkkokaupan vakiomalliston tuotteista. Ota yhteyttä, niin kerron lisää. Tuetaan yhdessä laadukasta, kotimaista työtä!


Hakola verhoilukankaat
Eri verhoilumateriaalien mallipalat löytyvät Hakolan suunnittelijaboksista.


0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page