top of page

Uutta ilmettä tapetilla - parhaat vinkit tapetin valintaan

Tapettien maailma on kiehtova ja valikoimat lähes rajattomat. Juuri sen oikean tapetin valinta voikin olla haastavaa, sillä maailma on pullollaan toinen toistaan upeampia tapetteja, jotka saavat sisustushimoisen sormet syyhyämään: "Tätä tapettia on saatava johonkin!".


Jokaiseen makuun ja tyylisuuntaan löytyy varmasti oma tapettinsa. Tapetoinnilla on helppo luoda tilaan oikeaa tunnelmaa ja väriä. Oikein valitulla tapettikuosilla on myös mahdollista muuttaa tilan mittasuhteita haluttuun suuntaan.


Kun suunnittelet tapetoimista, kannattaa aina hankkia ensin mallipala valitusta tapetista. Monesti saatu näytepala on melko pieni, yleensä noin A4-kokoinen. Tapetteja myyvistä liikkeistä on onneksi mahdollista saada pyytämällä myös isompia mallipaloja. Pienessä mallipalassa tapetin sävy ja kuvio näyttävät vaaleammilta. Tapetin sävy syvenee, kun se on suurena pintana seinällä.Vinkit tapettimallien hyödyntämiseen:

  • Kiinnitä mallipalat tapetoitavalle seinälle.

  • Tutki malleja erilaisissa valaistuksissa, kuten auringossa, varjossa ja keinovalossa. Valon voimakkuus, laatu ja tulosuunta vaikuttavat väriin.

  • Kysy muiden perheenjäsenten ja kavereiden mielipidettä. 

  • Tarkista, miten tapetti toimii ympärillä olevien elementtien, kuten lattian, listojen ja karmien sävyn kanssa.

  • Ota tapettinäyte värimalliksi mukaan liikkeeseen, kun ostat esim. kalusteita, mattoja, verhoja tai muita sisustuselementtejä.


Makuuhuoneen tapetin mallipalat luonnonvalossa.

Samat mallipalat keinovalossa. Etenkin kolmantena oleva lintukuvioinen tapetti muuttuu selvästi ja sen kiilto pääsee oikeuksiinsa.

Tapetti luo tunnelmaa


Ota aina huomioon tapetoitavan tilan tunnelma. Tumma ja dramaattinen tapetti on seinällä upea, mutta se ei välttämättä sovi joka huoneeseen. Voimakas kuosi sopii tilaan, jossa toimitaan ja ollaan energisiä. Rauhallinen kuosi voi olla hyvä idea makuuhuoneen puolella. Pienikuvioinen tapetti sopii pieneen tilaan ja tekee suurentavan vaikutelman. Suuressa tilassa pieni kuvio häviää helposti seinään. Sirot ja pienet kalusteet tulevat parhaiten esiin sirokuvioista ja tasasävyistä tapettia vasten. Suuret kuviot taas pääsevät oikeuksiinsa, kun seinäpintaa on riittävästi. Tämän hetken suosittu tapettitrendi ovat tummapohjaiset, kukka- tai kasviaiheiset tapettikuosit.


Tapetti: Dark Floral Wallpaper, Ellie Cashman

Vanhat säännöt pätevät myös tapetin valinnassa: pystyraita tuo korkeudentuntua, vaakaraita leventää. Pitkänmallisen huoneen päätyseinän tapetointi voimakkaalla värillä tai kuosilla saa seinän tulemaan lähemmäs. Lämpimät sävyt sopivat tilaan, johon ei pääse paljon luonnonvaloa ja tarvittaessa huonetta voi viilentää kylmillä, sinisillä tapettisävyillä.


Tapeteissa on eroja


Vaikka tapetti sopiikin lähes kaikkiin kodin huoneisiin, sillä on merkitystä, minkälaatuista tapettia kuhunkin tilaan laittaa. Kovalle kulutukselle alttiit huoneet, kuten eteinen, muut kodin läpikulkutilat ja keittiö ovat kiitollisia paremmin putsaamista kestävästä vinyylitapetista.


Suosittu ja kohtuuhintainen kuitutapetti (non-woven) on helppokäyttöinen, koska se ei tarvitse vettymisaikaa ennen seinälle kiinnitystä ja sekin voi olla kosteaa paremmin kestäväksi vinyylipinnoitettu. Perinteinen paperitapetti on herkempi hankaukselle, mutta hyvälaatuista paperitapettiakin voi varovasti pyyhkiä kostealla. Paperitapetti vaatii myös liisteröinnin pöydällä sekä vettymisajan ennen seinälle asentamista. Jos seinä kaipaa siloitusta, suosittelen vaikeasti poistettavan lasikuitutapetin sijaan maalattavaa tapettia, jonka päälle maalataan sisustusmaalilla. Maalaustapetissa valmiina oleva tekstuurikuvio silottaa seinän pintaa. Pinnasta saa halutessaan täysin vedenkestävän, kun maalaa sen kosteudenkestävällä maalilla.


Makuuhuoneessa tapettia kannattaa suojella ja satsata sängynpäätyyn. Olohuoneessa tapettiseinän ja sohvan väliin kannattaa jättää tilaa, jos vain mahdollista. Lika nimittäin pinttyy yllättävän nopeasti ja rasvanäpeistä jää tapettiin elinikäiset jäljet.


Tapetti: Daydream (Sunshine), Hygge & West

Ammattilaiselta saa apua valinnassa


Jos tapetin valinta tuntuu vaikealta ja etenkin, jos kyse on yhtään arvokkaammasta tapetista, hyvä konsti varmasti oikean valinnan tekemiseen on pyytää 3D-visualisoinnin hallitsevaa sisustussuunnittelijaa laatimaan tapetoitavasta huoneesta realistinen 3D-mallinnus. Kun huone on mallinnettu, käy eri tapettien vaihtaminen seinälle käden käänteessä. 3D-kuvista on todella helppo todeta, miltä muutos tulisi näyttämään todellisuudessa ja valinnan tekeminen helpottuu huomattavasti. Vältyt virhehankinnoilta ja samalla saat myös sisustussuunnittelijan näkemyksen ja vinkit juuri sen parhaan tapetin valintaan.


Makuuhuoneen tapettimallit 3D-visualisointeina helpottavat valintaa. Minkä sinä näistä valitsisit?

Tapetin valinta on valtavan hauskaa puuhaa, vaikkakin eri vaihtoehtojen määrään on helppo hukkua ja usein aika kuluu aivan huomaamatta malleja selatessa. Tapetti ei kuitenkaan ole ikuinen sisustuselementti ja sen voi aina vaihtaa. Räväkkä revittelijä voi rikkoa tapetoinnilla ns. sisustamisen sääntöjä ja luoda mitä mielenkiintoisempia efektejä. Tapettia voi aivan hyvin laittaa seinälle myös poikittain, sitä voi kiinnittää kattoon tai tehdä näyttävästä tapetista sisustustaulun. Sileäpintaisia huonekalujakin voi tapetoida.


Kannustan valitsemaan rohkeasti kotiin persoonallinen, omaa silmää miellyttävä ja iloa tuova tapetti. Et tule katumaan!

0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page