top of page

Pidetäänkö teillä mattoja lattialla? Ota mattovinkit haltuun nyt!

Päivitetty: 18. kesäk. 2018

”Ei pidetä, koska pysyy ne pitämättäkin.” 😉


Maton tarkoitus on rajata tilaa ja koota huonekaluja yhteen. Matto suojaa, lämmittää ja akustoi.


Matto on tila tilan sisällä


Matto on varsin oleellinen osa suomalaista sisustusta, mutta ehkä himpun verran aliarvostettu osanen kokonaisuutta. Matoilla voi selkiyttää tai korostaa sisustuksen värimaailmaa. Matto tuo lämpöä ja tekstuuria tilaan ja se toimii akustoivana elementtinä. Matolla voi myös suojata lattiaa, mutta toisaalta kaunista lattiaa on sääli peittää liiaksi mattojen alle.


olohuoneen matto

Mieti maton koko ja materiaali


Suomalaisilla on paha taipumus ostaa liian pieniä mattoja – etenkin olohuoneisiin. Totta on, että suurikokoinen matto on usein raskas käsitellä ja myös hinnaltaan arvokas. Kestävään laatuun ja luonnonmateriaaleihin sijoittaminen kuitenkin kannattaa pitkällä aikavälillä. Nykypäivän tehokkaiden imureiden myötä mattojen tamppaaminen ei ole tarpeen ja painavampi matto pysyy myös paremmin paikoillaan lasten ja lemmikkien temmellyksen keskellä.


matto sisustuksessa

Suosittuja luonnonmateriaaleja matoissa ovat villa, puuvilla, sisal ja paperinaru. Villa on oma ehdoton suosikkini, sillä se hylkii likaa, on lämmin jalan alla ja sen voi talvipakkasilla raikastaa helposti lumipesulla. Huonona puolena on uuden villamaton pöllyäminen, mutta se laantuu yleensä muutamassa viikossa.


Valitse olohuoneeseen riittävän suuri matto


Perusperiaatteena on, että maton olisi oltava suurempi kuin olohuoneen pääkaluste. Matto saa ulottua huonekalujen jalkojen alle, eli esimerkiksi sohvan ja nojatuolien etujalkojen alle, tai ainakin matto saa alkaa heti sohvan jalkojen edestä. Näyttää nimittäin hiukan hassulta, jos maton koko on valittu lähinnä sohvapöydän mukaan.


mustavalkoinen matto

Suorakulmainen matto on useimmiten paras valinta olohuoneisiin, sillä pyöreä maton muoto sotii helposti huoneen muita linjoja vastaan. Mainio paikka pyöreälle matolle voikin löytyä epäsymmetrisestä tilassa, jossa on paljon oviaukkoja, kuten aula tai eteinen. Myös pyöreän ruokapöydän alta pyöreä matto lunastaa paikkansa.matto olohuone

Ruokapöydän alle matto vai ei?


Taitaa olla pitkälti makuasia, halutaanko ruokapöydän alle sijoittaa matto. Sotkeentuminen on varsinkin lapsiperheessä todellinen uhka, joten helppo puhdistettavuus on aina plussaa.


Jos matto pöydän alle halutaan, on maton oltava niin suuri, että tuolin jalat ovat maton päällä, vaikka tuoli on vedetty ulos pöydän alta. Näin maton reunat eivät nouse tuolin jalkojen mukana ylöspäin. Ruokapöydän alla olevan maton ei kannata myöskään olla kovin paksu jo ihan turvallisuussyistä, etteivät tuolit keiku maton reunalla.matto ruokailutila

Makuuhuoneessa matto ulottuu sängyn alle


karvamatto
Se tunne, kun paljaan jalan alla on sängystä noustessa pehmeä, lämmin matto!

Makuuhuoneeseen suosittelen yhtä isoa mattoa, joka tulee reilusti (50-60 cm) sängyn reunojen yli. Tämä tosin toimii käytännössä vain, jos sängyn alta mahtuu hyvin imuroimaan. Jos sängyn alta siivoaminen on hankalaa, voi asian ratkaista sijoittamalla sängyn reunoille erilliset kapeammat matot, jotka sujautetaan hieman sängyn jalkojen alle. Ei siis mielellään kapeita, irtonaisia orpomattoja sängyn ympärille lojumaan.matto makuuhuone

Kokolattiamatto – uhka vai mahdollisuus?


Makuuhuoneeseen ylellistä, hotellimaista luksustunnelmaa saa luotua kokolattiamatolla, joka nykypäivänä on todellakin mainettaan parempi lattiamateriaali. Korkealaatuinen tekstiilimatto on lämmin ja pehmeä, eristää ääntä ja parantaa akustiikkaa, ja onkin näin ollen toimiva ratkaisu etenkin kotiteattereiden lattiamateriaaliksi. Kokolattiamatto ei pölyä, vaan päinvastoin sitoo pölyä toisin kuin kovat lattiamateriaalit, jossa pienikin ilmavirtaus lennättää pölyn ilmaan.


Mittatilausmatto on just eikä melkein


Jos omaa makua, tarpeita tai budjettia vastaavaa riittävän suurta mattoa ei tunnu löytyvän, yksi ratkaisu on sijoittaa kaksi samanlaista pienempää mattoa vierekkäin. Yleisin kauppojen mattokoko on 160 x 230 cm, joista saa yhdistämällä maton isoonkin tilaan. Kannattaa kuitenkin muistaa, että maton ja seinän väliin on hyvä jättää ainakin 30 cm:n tila.


mattomallit

Jos on valmis satsaamaan juuri täsmälleen oikean kokoiseen mattoon, voi maton tilata myös täysin omien mittojen mukaan esimerkiksi kotimaiselta VM Carpetilta.


Riko sääntöjä


Mattojen kanssa voi myös käyttää luovuutta ja hullutella. Niitä voi sijoittaa lattialle vinottain, päällekkäin tai nostaa vaikka seinälle seinävaatteeksi. Tavanomaisen ja totutun tyylin rikkominen on aina hauskaa ja kiinnostavaa.


matto seinällä

0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page