top of page

Onko terrazzo uusi marmori?

Päivitetty: 5. elok. 2018

Marmori on ollut jo muutaman vuoden ajan kovaa huutoa sisustamisessa. Kauniina ja ylellisyyttäkin henkivänä materiaalina se on ollut monen suosikki ja nähtävissä lukuisina jäljitelminä niin puhelimenkuorissa kuin petivaatteissa ja kodin pientavaroissa. Kuten kaikella hyvällä on tapana, myös marmorin suosio hiipuu aikanaan. Mutta mikä onkaan marmorin manttelinperijä uusimmissa sisustustrendeissä? Erittäin varteenotettava ehdokas on jo jonkin aikaa uutta tulemistaan tehnyt terrazzo.


Onko terrazzo uusi marmori?

Terrazzon historia ulottuu yli 500 vuoden takaiseen Venetsiaan. Terrazzo on italiaa ja tarkoittaa terassia. Venetsialaiset rakennustyöläiset keksivät terrazzon aikana, jolloin marmori oli arvossaan ja laajasti käytössä Venetsian toinen toistaan kauniimpien rakennusten rakennusmateriaalina. Töiden valmistuttua rakennusmiehille jäi runsain mitoin erikoisen muotoisia marmorinpaloja, joilla ei ollut mitään käyttöä. Niinpä he keksivät sotkea palaset saven sekaan ja hioa pinnan tasaiseksi, mistä syntyi kestävä ja näyttävä, mutta samalla varsin huokea materiaali.


Terrazzokuvioinen matto
Kuva Lorena Canals

Terrazzo on huikean monipuolinen materiaali, koska se tarjoaa loputtomasti erilaisia mahdollisuuksia kivien ja värien yhdistelyyn. Perinteisesti se on valmistettu sementtiin sekoitetusta marmorijätteestä. Nykyisin sekaan voidaan lisätä vaikkapa akaattia, kvartsia, lasia ja graniittia, jolloin saadaan todellisia katseenvangitsijoita myös nykypäivän moderniin kotiin.


Kovalta lattialta pehmeiksi tekstiileiksi


Vaikka terrazzo on totuttu näkemään yleisimmin lattiamateriaalina, sopii sen ainutlaatuinen graafinen ulkoasu mihin tahansa kodin tilaan. Terrazzo-kuosia näkyy nyt erityisesti tekstiileissä, tapeteissa ja lukuisissa pienesineissä.


terrazzo matto ja tyynyt
Kuva: Lorena Canals

Vain yhden värin eri sävyjä sisältävä terrazzo on aina tyylikkään varma valinta, mutta juuri nyt silmää miellyttävät eniten pastelliset sävyt. Juuri sopiva ripaus pastellisuutta keventää kiven yleisilmettä ja tuo terrazzo-kuvion tähän päivään.


terrazzo tapetti
Kuva: Ferm Living

Terrazzo Elements


Vaihtoehtoinen tapa lähestyä terrazzo-trendiä on aiemmin tänä vuonna Maison&Objet -sisustusmessuilla esitelty Terrazzo Elements. Terrazzo Elements ottaa käsittelyyn terrazzon pääkomponentit (agaatti, kvartsi, graniitti ja sementti) ja yhdistelee niitä ennakkoluulottomasti, jolloin materiaalien "yhteensopimattomuus" itse asiassa vain korostaa niiden kiehtovuutta. Voit kokeilla tätä itse yhdistelemällä konstrastisia materiaaleja, kuten vaikkapa sijoittamalla betonimaljakon keittiön kivitasolle tai rannalta kerätyt kauniit kivet marmoritarjottimen päälle.


terrazzo kynttilät
Kuva: Tom Dixon

Terrazzo toimii seinällä myös helposti vaihdettavana canvas-tauluna, joita saa mm. Photowallilta. *Tutustu tästä!


terrazzo canvas-taulu
Kuva: Photowall

Teksti on vapaa suomennos The LuxPadin artikkelista Why terrazzo is the new marble.


*Affiliate-linkki

0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page