OLOHUONE UUDESSA VALOSSA – valaisimet talon rakennusajan henkeen


Valaisinten hankinta voi olla monesti kinkkistä puuhaa. Vaihtoehtoja on loputtomasti, jokaisella tilalla on omat ominaispiirteensä ja tarkoituksenmukaisella valaistuksella tavoitteensa. Yksi yleisesti toimiva kriteeri valaisinten valinnalle on rakennuksen arkkitehtuuri ja rakennusajan muotoilu. Useimmiten ne kohtaavat hienosti, tyyli säilyy linjakkaana ja muodot puhuvat samaa kieltä.
Tämä nyrkkisääntö mielessä lähdin etsimään uusia kattovalaisimia oman kotini olohuoneeseen. Talo jossa nykyisin asun, on rakennettu 50- ja 60-lukujen vaihteessa ja tavoitteenani onkin pikku hiljaa tuoda rakennusajan henkeä entistä paremmin esiin sisustuksen avulla. Muutenkin tyylinä Mid-century modern puhuttelee tällä hetkellä kovasti. Kyseinen aikakausi on kaikeksi onneksi suomalaisen muotoilun kultakautta. Moni tuohon aikaan suunniteltu design-tuote on viime aikoina otettu jälleen uudelleentuotantoon, joten valikoimaa löytyy ilman, että tarvitsee välttämättä lähteä penkomaan kirppareita ja vintage-liikkeitä.Airam K2-valaisin hiekka

Pientä tuuriakin taisi olla pelissä mukana, sillä lopulta molemmat uudet valaisimet löytyivät alennushinnalla. Ensimmäisenä verkkokaupan ostoskoriin päätyi Tapio Wirkkalan Airamille suunnittelema K2-142 hiekan värisenä Stockmannin Hulluilta Päiviltä. Totesin sen natsaavan muotokieleltään hienosti jo vuosia aiemmin hankkimani mustan Louis Poulsenin AJ-jalkavalaisimen kanssa, joka sekin edustaa saman aikakauden suunnittelua.


Airam K2-valaisin
K2-valaisimen kaveriksi sopii hienosti jo vuosia sitten hankkimani saman aikakauden AJ-jalkavalaisin