top of page

Linkillä irti arjesta – lähimatkailua Jyväskylässä

Päivitetty: 7. kesäk. 2019


* Kaupallinen yhteistyö Visit Jyväskylän kanssa.


Joskus on kiva päästä hetkeksi irti arjesta. Parasta on, jos reissulle voi lähteä vaikka ihan ex tempore ja mukaan saa myös parhaat ystävät. Aina ei tarvitse mennä merta edemmäs kalaan, vaan ihan paikallisbussillakin – eli jyväskyläläisittäin tietenkin linkillä – pääsee kokemaan ja näkemään jo vaikka mitä. Itseään voi hemmotella myös yöpymällä hotellissa, joka on täysin sallittua kotikaupungissakin.


Visit Jyväskykä IhanNaiset bloggarimatka

Parisen viikkoa sitten vietimme ihanan syksyisen viikonlopun bloggarinaisten kesken kiertäen Jyväskylän seudun matkailukohteita Visit Jyväskylän kutsumana. Itse olin porukan ainut paikallinen, eli lähdin matkaan oikein Vaajakoskelta saakka. Muut saapuivat perjantaina lähtöpaikkaamme Jyväskylän Matkakeskukseen ympäri ämpäri Suomea. Koska tunnetusti lähelle ei välttämättä näe hyvin, päätin tietoisesti ottaa viikonloppuun sen näkökulman, mikä olisi niin kiinnostavaa ja inspiroivaa, että se saisi ponkaisemaan lähimatkalle tuttuakin tutumpaan kotikaupunkiin ja voittaisi kotisohvan viekoittelevan kutsun.


Tulin yllättymään todella iloisesti. Sain kotikaupunkiini aivan uutta näkökulmaa jo sillä, että ulkopaikkakuntalaisten kanssamatkaajien kommentit avasivat silmät näkemään asioita eri kantilta. Aivan tässä omassa kotoisessa Jyvääääskylässä on vaikka millä mitalla kohteita, joista ei ole ollut joko harmainta haisuliakaan tai jotka uudistuvat jatkuvasti niin, että nähtävää riittää joka kerralle. Seuraavaksi siis yksi versio kulttuurihenkisestä matkaohjelmasta Jyväskylään vaikkapa hyvän naisporukan kesken. Monissa kohteissa pääsee myös itse tekemään ja osallistumaan, mikä on aina kivaa. Ja tämän reissun voi siis helposti heittää ympäristöystävällisesti Linkillä tai vaikkapa pyöräillen.


Suomen käsityön museosta startti päivään


Aivan Jyväskylän keskustassa, kävelykadun varrella on Suomen käsityön museo. Tuttu paikka, sillä käyn siellä usein katsomassa uusia näyttelyitä. Tämän linkin takaa löytyy esimerkiksi kirjonta-aiheinen juttuni viime keväältä. Olenpa ollut kyseisessä rakennuksessa myös joskus artesaaniopintojeni aikaan työharjoittelussa, kun siinä vielä toimi Taitokeskuksen käsityökoulu.


Saimme tutustua oppaan johdolla kellarikerroksessa sijaitsevaan pysyvään käsityönäyttelyyn, sekä vaihtuvaan, tällä kertaa outsider-käsityötaidetta esittelevään Pehmeetä touhua -näyttelyyn. Opas on kyllä aina aivan huippujuttu, kaikesta saa irti niin paljon enemmän kuin ominpäin kierrellessä.


Pehmeetä touhua -näyttely on avoinna Suomen käsityön museossa 2.12.2018 saakka.


Suomen käsityön museo minikokoinen jussipaita

Suomen käsityön museo naisten nimettömät

Suomen käsityön museo Pehmeetä touhua

Suomen käsityön museo Pehmeetä touhua

Suomen käsityön museo Pehmeetä touhua

Vierailun kohokohtana pääsimme itsekin käsityön kimppuun. Työpajassa jokainen taiteili oman nahkakorun, joko rannekorun tai korvikset. Näppäriä naisia kun ollaan, koruista tulikin tosi kauniita ja uskonpa monen taidonnäytteen päätyvän käyttöön myös ihan oikeasti. Hauskaa ja sopivan helppoa puuhaa.


Suomen käsityön museo työpaja

Lounas Versossa + yöpymishaaveita


Käsityöelämysten jälkeen on hyvä siirtyä puimaan kokemuksia lounaan äärelle. Yksi erittäin lämpimät suosittelut ansaitseva lounaspaikka aivan Jyväskylän keskustan ytimessä on hotelli Verson lounas. Sisustus on huikea, ruoka on hyvää ja jälkiruokakahvi kruunaa setin. Hotellin sisustuksen on suunnitellut huippuetevä paikallinen sisustussuunnittelija Marika Kurki. Lounaaksi on tarjolla aina kaksi vaihtoehtoa. Itse söin lämminsavulohisalaatin, joka oli runsas ja herkullinen. Jälkiruokakahvi on Verson omaa paahtoa, ja se on tosiaan erityisen hyvää!


Hotelli Verso lounassalaatti

Hotelli Verso baari

Hotelli Verso baari

Hotelli Verso respa

Hotelli Verso olisi myös erittäin houkutteleva paikka jäädä koko yöksi. Pääsimme lounaan jälkeen myyntipäällikkö Aino Pärnäsen johdattamana kierrokselle hotellin muihin tiloihin ja kyllähän siellä olisi viihtynyt! Sisustus on kautta linjan tyylikkäästi mietitty ja harkittu. Kokous- ja juhlatilat vaikuttivat varsin toimivilta. Aamiaishuone näytti jopa ilman kattauksia ja tarjoilujen esillepanoja erityisen viihtyisältä. Niinpä onkin onni, että minulta löytyy jo plakkarista lahjakortti Verson aamiaiselle, joka pitää käydä testaamassa heti sopivana viikonloppuna. Olen kuullut siitä hurjan paljon kehuja. Aamiainen on muuten viikonloppuisin tarjolla lauantaina klo 11.30 saakka ja sunnuntaina aina klo 12 asti, joten hyvin ehtii kömpiä paikalle omastakin sängystä!


Hotelli Verso

Hotelli Verso

Hotelli Verso hemmottelupaketti

Hotelli Verso keinutuolit

Hotelli Verso

Hotelli Verso aamiaishuone

Hotelli Verso aamiaishuone

Jyväskylän taidemuseo yllättää


Kylläisenä ja tyytyväisenä lounaan jälkeen ei tarvitse kauas liikahtaa, jos siirtyy Kauppakatua eteenpäin Kirkkopuiston laidalla sijaitsevaan Jyväskylän taidemuseoon. Taidemuseon vaihtuva näyttely Toisia todellisuuksia oli tuolloin nähtävillä viimeistä viikonloppua. Hyvän oppaan johdolla pääsimme taas astetta syvemmälle useisiin teoksiin. Mieleenjäävimpiä olivat puistoissa kuvattu videoteos, sängyssä itsensä ympärillä pyörivä napanöyhtä sekä erityisen upea Mari Antjärven naismaalaus Hillitty.


Jyväskylän taidemuseo

Jyväskylän taidemuseo

Jyväskylän taidemuseo

Jyväskylän taidemuseo

Jyväskylän taidemuseo Aalto-lounge

Museon aulasta löytyy myös Aalto-lounge. Vinkkinä muuten taidemuseossa kävijöille, että sen vessat ovat nähtävyys sinänsä. Eikä pidä unohtaa yläkerrasta löytyvää kuvitteellisen Oravan perheen 60-luvun kotia. Uskoisin sen olevan melkoinen nostalgiatrippi monelle.


Täälläkin pääsimme osallistumaan työpajaan, jonka ohjasi meille aivan ihastuttavan sydämellinen nuori taiteilija Heli Hokkinen. Tehtävänä oli toteuttaa kollaasitekniikalla omakuva. Tunnelma oli jopa hartaan keskittynyt, kun koko naisporukkamme intoutui tulkitsemaan omaa itseään kuvalliseen muotoon. Omasta tuotoksestani ei sukeutunut kovin esittävää, mutta ehkä siitä jotain tunnistettavia piirteitä löytyy.


Itselleni oli aivan uutta tietoa, että taidemuseon työpajassa voi järjestää lasten synttärikutsut, Harlekiinin kekkerit. Juhliin kuuluu tutustuminen taidenäyttelyyn, lahjojen jakaminen ja herkkujen syönti sekä työpajassa itse valmistettu n aamio, päähine, koru, grafiikanlehti tai muu oma taideteos kotiin vietäväksi. Itse olisin ollut lapsena tästä varmasti aivan innoissani.


Jyväskylän taidemuseo taidetyöpaja

Jyväskylän taidemuseo taidetyöpaja "omakuva"

Puttipajan tehtaanmyymälä Vaajakosken Naissaaressa


Taidepläjäyksen jälkeen voikin siirtyä jo vähän matkaa keskusta-alueen ulkopuolelle. Iki-ihana Puttipajan tehtaanmyymälä sijaitsee Vaajakoskella, alle 10 kilometrin päässä Jyväskylän keskustasta. Vaajakoskelle on sujuvat bussiyhteydet (bussit 1,2 ja 3) ja sinne pääsee mukavasti myös pyörällä. Olen itse polkenut tätä väliä mm. työmatkana ja ihan hyvin se sujahtaa ainakin kelin ollessa kunnossa.


Puttipaja on vuonna 1976 perustettu kynttilätehdas. Itse yrittäjä Terttu Kilpinen oli meitä lämpimästi vastaanottamassa ja saimmekin kuulla yrityksen monipolvisen tarinan hänen itsensä kertomana. Puttipaja valmistaa käsityönä valtavan suurta valikoimaa kynttilöitä. Varsinkin näin syksyllä ja joulun alla paikka on aivan ehdoton! Juuri nyt sieltä löytyy esimerkiksi kattava valikoima somisteita näyttävämpiinkin Halloween-juhliin. Myymälästä löytyy kynttilöiden lisäksi paljon muita sisustustuotteita sekä monien käsityölaisten design-tuotteita. Puttipajan kynttilöillä on Avainlippu-merkki.


Puttipaja

Puttipaja

Puttipaja

Puttipaja

Puttipaja

Puttipajan tehtaanmyymälä sijaitsee huikean hienossa vanhassa miljöössä Vaajakosken Naissaaressa. Kannattaa siis ehdottomasti käydä kävelemässä lähiympäristössä Vaajakosken kanavalla ja ihastella idyllisiä vanhoja rakennuksia sekä alueen kahta upeaa funkis-taloa.


Naissaari Vaajakoski

Naissaari Koskenvuori

Naissaari Vaajakoski

Solo Hotel Paviljonkiin saunaan, illalliselle ja unille


Seuraava etappi onkin ansaitusti jo samalla myös yöpymispaikka. Palataan siis Jyväskylän keskustan tuntumaan Solo Sokos Hotel Paviljonkiin. Hotelli Paviljonki on selkeästi astetta perus Sokos-hotellia tasokkaampi. Palveluita löytyy laajasti, sisustus on Kaisa Blomstedtin suunnittelema ja oma italiainen ravintola Trattoria Aukio tarjoaa ajatuksella valmistettua, laadukasta ruokaa. Hotelli on palkittu kolmessa kategoriassa hotellialan Oscar-gaalassa eli World Luxury Hotel Awards -kilpailussa: Suomen parhaana kaupunkihotellina, Suomen parhaana modernina luksushotellina sekä Pohjois-Euroopan parhaana designhotellina. Aika kovat meriitit!


Solo Sokos Hotel Paviljonki lounge

Paviljongin saunasta aukeaa hulppeat näkymät Jyväsjärvelle ja naisten saunasta löytyy ainekset aitoon hemmotteluun: ylelliset Mellis from Finland -hoitotuotteet, muhkeat pyyhkeet ja kupillinen teetä kuuluvat aina saunaelämykseen. Saunomisesta rentoutuneena on mukava siirtyä illalliselle Trattoria Aukio-ravintolaan.


Solo Sokos Hotel Paviljonki Trattoria Aukio

Hotellin huoneet ovat ilahduttavan tilavia, hyvässä sängyssä uni maittoi ja ikkunoista aukeaa myös täältä hienot järvinäkymät. Sumuisena aamuna tosin ei paljon järveä erottanut.


Ensimmäistä kertaa elämässäni olin Jyväskylässä yötä hotellissa ja täytyy todeta, että oli todella kiva kokemus. Miksipä sitä ei voisi aivan hyvin jäädä yöksi hotellin lakanoihin ja nauttia aamulla valmiista aamiaisesta vaikka teatteri- tai ravintolareissun jälkeen sen sijaan, että karauttaa taksilla kotiin? Kannattaa kokeilla! Voit tulla yllättymään positiivisesti.


Solo Sokos Hotel Paviljonki huone

Solo Sokos Hotel Paviljonki

Solo Sokos Hotel Paviljonki kylpyhuone

Solo Sokos Hotel Paviljonki näkymä huoneesta

Solo Sokos Hotel Paviljonki Lutakon dyynit

Pienikin irtautuminen kotiympyröistä virkistää kummasti. Kotikaupunkimatkailussa on ekologisten plussien lisäksi myös se etu, että yleensä tylsään matkantekoon ei kulu aikaa ja voimia. Heräsikö sinulla innostus lähteä tutkailemaan kotikaupungin tarjontaa? Tai jos olet kauempaa, niin Jyväskylään kannattaa ehdottomasti tulla sieltäkin. :) Täällä sitä ollaan "kaiken keskipisteessä" ja hyvien liikenneyhtyksien päässä, joten Jyväskylä on loppujen lopuksi yllättävän lähellä.


Vierailimme bloggariviikonlopun aikana myös vähän etäämpänä Jyväskylästä ja näistä matkakohteista aion jatkaa myöhemmin. Luvassa on ainakin yksi lähes kätketty aarre. Nähdään siis ensi jaksossa!


 

Superisot kiitokset elämyksellisestä reissusta ihanalle hostillemme Johanna Maasolalle sekä kuvissa vilahteleville IhanNaisille kanssabloggaajille Optimismia ja energiaa, Call it home, Talosta koti, Fit you too, Seitakuvia, Elinamarjaana, Torpan tyttö ja Himomatkaajan turinoita.


Jyväskylä Kuokkalan silta

0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page