top of page

Kodin sisustuksen uusi normaali

Päivitetty: 26. lokak. 2020

Kodista on tullut turvasatama, jonne hakeudutaan turvaan kavalalta koronavirukselta. Koronan aiheuttamat poikkeukselliset ajat ovat vaikuttaneet kaikkien elämään jollain tavalla. Kotona vietetty aika on lisääntynyt valtavasti, ihmisjoukoissa julkisilla paikoilla ei ole enää sopivaa liikuskella tarpeettomasti ja kodin ulkopuoliset huvitukset ovat karsiutuneet minimiin. Etätyö on vahvasti suositeltavaa, karanteeniin voi joutua milloin tahansa eikä pienintäkään flunssaoiretta voi enää ohittaa pelkällä käden heilautuksella.

sisustuksen uusi normaali

Muutokset elämässä vaikuttavat väistämättä kodin sisustukseen kohdistuviin vaatimuksiimme ja toiveisiimme. Uudet asiat tuntuvat nyt tärkeiltä. Seuraavaksi listaan kuusi sisustukseen vaikuttavaa asiaa, joiden ennustetaan nousevan aikaisempaa suurempaan rooliin tulevaisuuden kodeissa – senkin jälkeen, kun koronatilanne on helpottanut.


Eteinen


Eteisen merkitys siirtymätilana kodin ja ulkomaailman välillä kasvaa. Hygienia huomioidaan heti kotiovesta sisään astuessa. Eteisen halutaan olevan puhdas ja siisti, jossa tavarat ovat järjestyksessä omilla paikoillaan. Säilytystilaa onkin hyvä olla runsaasti. Käsien puhdistusmahdollisuus (desinfiointi) on järjestetty heti eteiseen. Mahdolliset käsineet ja kasvomaskit riisutaan omaan suljettavaan laatikkoonsa. Suomalaisille normaali tapa jättää ulkokengät eteiseen levinnee nyt laajemmaltikin maailmaan.


kengät eteisessä

Automaattihanat


Kun käsiä pestään ahkerasti ja entistä huolellisemmin, on syytä kiinnittää huomiota myös itse hanaan. Liiketunnistimella toimivan automaattihanan suurin etu on se, ettei siihen tarvitse enää käsien pesun jälkeen koskea. Se ei myöskään jää vahingossa auki valumaan, mikä voi olla helpotus lapsiperheissä. Automaattihanojen uskotaankin lisääntyvän kotioloissa, julkisissa tiloissahan ne ovat olleet yleisiä jo jonkin aikaa.


oras automaattihana

Antibakteeriset metallit


Jotkut materiaalit ovat luonnostaan antibakteerisimpia kuin toiset. Yksi tällainen on kupari sekä sen seokset messinki ja pronssi. Näistä valmistetut kahvat, nupit ja vetimet tulevat oletettavasti yleistymään kodeissa lähitulevaisuudessa.


copper artichoke lamp

Kupari, pronssi ja messinki tuovat sisustukseen lämmintä metallinhohtoa. Niitä voidaan käyttää monin tavoin katseen vangitsevina yksityiskohtina. Kannattaa kuitenkin tarkistaa, että materiaali on todella aitoa, eikä vain esim. muovia, joka on maalattu messingin väriseksi.


On tutkittu, että työpöytä kerää pinnalleen keskimäärin 10 miljoonaa bakteeria, joka on 100 kertaa enemmän kuin keittiönpöytä ja 400 kertaa enemmän kuin wc-istuin. Antimikrobisia työpöytiä on saatavana messinkipinnoitettuna, jotka puoltavat paikkaansa erityisesti yhteiskäyttöpisteissä.

Iskun messinkipinnoitettu antimikrobinen Easy-sähköpöytä
Iskun messinkipinnoitettu antimikrobinen Easy-sähköpöytä

Korkkilattia


Myös korkki on antibakteerinen materiaali, jonka vuoksi se saattaa hyvinkin tehdä jälleen paluun suosituksi lattiamateriaaliksi. Korkki on luonnonmateriaali, joka hylkii vettä ja lisäksi eristää ääntä. Se on mukavan pehmeä ja lämmin jalan alla. Ääneneristävyys voi olla houkutteleva ominaisuus juuri nyt, kun koko perhe meluaa kotona yhtä aikaa.


Työtila


Tämä lienee kiistämätön tosiasia: kotona työskentelyn määrä tulee olemaan jatkossa suurempi kuin ennen, vaikka koronasta päästäisiinkin. Moni on jo nyt kotona etätyöskennellessään huomannut, miten tärkeä asia ergonominen ja häiriötön työskentelytila on. Jatkossa työtilan tarve tullaan huomioimaan entistä paremmin jo asunnon pohjaratkaisuissa.


työtila 3d-visualisointi

Ilmanpuhdistajat


Kodin ilman laadulla on sitä suurempi merkitys, mitä enemmän aikaa kodin seinien sisäpuolella vietetään. Hyvä ilmanlaatu edistää kokonaisvaltaista hyvinvointia, joten siihen satsaaminen kannattaa. Vaikka laadukkaimmallakaan ilmanpuhdistimella ei ehkä koronavirusta karkoteta, hävittää se tehokkaasti epäpuhtauksia ja hajuja.


all you need is the air that you breath

0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentários


bottom of page