top of page

Biofiilinen sisustus tukee hyvinvointia

Biofilia on ajattelutapa, jonka tarkoituksena on tukea ihmisen hyvinvointia. Kyse on ihmisen tarpeesta olla yhteydessä luontoon ja elämään sen eri muodoissa – "Love of 'Nature". Biofiilisessa sisustuksessa tavoitteena on luoda inspiroiva ja elvyttävä tila, jossa luovuus ja tuottavuus parantuvat tuomalla luonto sisätiloihin, mikä vaikuttaa positiivisesti jokapäiväiseen elämään. Biofiilista hyvinvointiteoriaa voi soveltaa yhtä hyvin niin kotona kuin työpaikalla.
Miten luot biofiilisen sisustuksen omaan kotiisi?


Biofiilinen sisustussuunnittelu tuo luonnon lähelle kasvien, luonnonvalon, tekstuurien ja materiaalien avulla mm. seuraavilla tavoilla:


Puhdas ilma

Raikkaan ilman hengittäminen parantaa immuunijärjestelmää ja mielialaa. Sisäilman laatuun kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, sillä vietämme jopa 90 % ajastamme sisätiloissa.


Avaa välillä ikkunat, jotta ulkoilma ja luonnonäänet pääsevät kotiisi. Kuuntele lintujen viserrystä, puiden lehtien havinaa, sateen ja tuulen ääntä.
Luonnonvalo

Valo ja sen luonnollinen vaihtelu vaikuttavat mm. vuorokausirytmiin, unenlaatuun, aivojen serotoniinitasoon, masennukseen ja aggressiivisuuteen. Auringonvalon hyvinvointia parantava vaikutus kannattaa hyödyntää mahdollisimman hyvin. Siitä nauttivat myös kasvit.


Luontonäkymät kodin ikkunasta edistävät terveyttä. Kukapa ei mieluummin katselisi ikkunastaan mieluummin kaunista maisemaa kuin naapuritalon seinää?
Huonekasvit

Kasvit eivät ole vain kauniita katsella; ne myös puhdistavat ilmaa ja kohottavat mielialaa. Vihreä on yksi rentouttavimmista väreistä, joka palauttaa energiatasoja ja auttaa rauhoittamaan mieltä. Eikä tarvitse edes olla mikään viherpeukalo, sillä helppohoitoisia kasveja on olemassa paljon. Lue vinkit postauksestani 5 vaikeasti tapettavaa viherkasvia.
Luonnonmateriaalit

Suosi sisustuksessa mahdollisimman paljon aitoja luonnonmateriaaleja, kuten puuta, kiveä, rottinkia, korkkia, keramiikkaa, nahkaa, villaa ja pellavaa. Ylipäätään materiaalivalinnoissa on hyvä olla tietoinen niiden ympäristövaikutuksista, kierrätettävyydestä ja tuotanto-olosuhteista. Biofiilisella sisustamisella on oma merkittävä roolinsa kestävässä kehityksessä.
Orgaaniset muodot

Luonnossa vallitsevat kaarevat muodot, pehmeät reunat, kuviot ja pienet epätäydellisyydet. Tavallisesti sisätiloissa ovat taas käytössä kontrastiset suorat viivat ja suorat kulmat. Tavoitteena on lisätä luonnollista tunnelmaa ja viihtyisyyttä kalusteiden pyöreällä muotokielellä, koskettamaan houkuttelevilla pinnoilla, erilaisilla kuoseilla ja ripauksella epäsäännöllisyyttä.
Luonnonvärit

Luonto on täynnä värejä ja jokainen vuodenaika tuo ympärillemme erilaisen värimaailman. Skandinaavinen sisustus on saanut vaikutteensa pohjoisen karusta luonnosta ja eteläisemmissä maissa runsaampi värien käyttö juontaa juurensa värikylläisempään ympäristöön. Älä kuitenkaan pelkää käyttää värejä kotonasi. Voit maalata tai tapetoida vaikka vain yhden seinän ja testata miten se vaikuttaa mielialaasi. Jokaisella värillä on tutkitusti oma vaikutuksensa. Lue lisää: Värien psykologia.Toivota luonto tervetulleeksi kotiisi ja huomaat sen hyvää tekevät vaikutukset välittömästi. Luovuus lisääntyy, stressi vähenee, paraneminen nopeutuu, mieliala ja yleinen hyvinvointi kohenevat. Autan mielelläni kotisi tai työpaikkasi biofiilisen sisustuksen suunnittelussa. Ota yhteyttä, onnistuu myös etänä!biofiilinen sisustus

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page