Ahlströmin ruukkialue Noormarkussa on idylli vailla vertaa

Mutta miksi löysin sinne vasta nyt?

Porin keskustasta löytyvä hotellitarjonta ei ole juhlan aihe. Useiden yleisötapahtumien vuoksi se on ollut tänä kesänä myös täysin ylihintaista. Tuntien ajomatkan ja helteisen sään uuvuttama asuntomessuvierailija kuitenkin koki suurta houkutusta jäädä yöksi lepuuttelemaan jalkojaan ja kenties vielä nauttia seuraavana päivänä auringosta Yyterin hiekoilla makoillen.


Pienellä googletuksella löytyi onneksi tämä upea majapaikka vain noin vartin ajomatkan päästä Porin ytimestä: Ahlströmin ruukit Noormarkussa. Paikka osoittautui todelliseksi yllättäjäksi ja ihastukseksi ensisilmäyksellä!Ahlströmin ruukkialue on hämmästyttävän hieno puutarhamiljöö, joka on täynnä kauniita vanhoja rakennuksia ja entisajan tunnelmaa. Noormarkun ruukki on yksi Suomen suurimpia ruukkialueita ja edelleen Ahlströmin suvun omistuksessa. Alue on erittäin hyvin ylläpidetty, näyttävä kokonaisuus. Nähtävää ja ihasteltavaa riittää yllin kyllin. Iltakävelyllä kameraan tallentui suuri määrä kuvia, joista tarjoilen teille nyt osan.Ahlströmin ruukin pääkonttori

Makkarakoski

Vanha saha

Isotalo oli alunperin Antti Ahlströmin ja hänen perheensä koti.

Vierastalo Vainiola on peruskorjattu Alvar Aallon suunnitelmien mukaan ja kalustettu Artekilla.


Vierasmaja Sahala


Majoituimme yhdeksi yöksi vierasmaja Sahalaan, aivan Makkarakosken rantaan. Vuonna 1866 rakennettu Sahala on ollut aikanaan Makkarakosken Sahan konttori ja asuinrakennus. Majoituskäyttöön se peruskorjattiin vuonna 2010. Sisustus on toteutettu ajatuksella talon henkeen sopivaksi. Meidän huoneessamme oli oma kylpyhuone, mutta osassa huoneita kylpyhuone on yhteiskäytössä. Sahalan yläkerrassa on myös pieni keittiö, kokoustila ja viihtyisä olohuone kaikkien vierailijoiden käytettävissä.


Vierasmaja SahalaHavulinna


Ruukin laajalla alueella sijaitsee myös jugend-tyylinen Havulinna, joka on valmistunut vuonna 1901 pääjohtaja ja vuorineuvos Walter Ahlströmin ja hänen puolisonsa Lillin perheen kodiksi. Havulinnan puutarhasta löytyy komea pergola ja suuri omenatarha, jonka voisin hyvin kuvitella olevan kuin luotu kuvausmiljööksi erityisesti hääkuvauksiin.
Villa Mairea


Itselleni ehdottomasti merkittävin ja lähes pyhiinvaelluskohteeseen saapumiselta tuntuva tapaus koko alueella oli Villa Mairea. Tässä ainutkertaisessa talossa käyminen on ollut tavoitteenani jo monia vuosia. Enkä tosin vieläkään päässyt näkemään taloa sisältä, koska sinne pääsy edellyttää ennakkovarauksen tekemistä. Mutta seuraavalla kerralla sitten. Pienemmissä erissä jää ehkä enemmän myös mieleen, varsinkin kun sisätiloissa valokuvaaminen on Villa Maireassa kielletty. Julkisivu, piha ja kaikki niiden yksityiskohdat tarjosivat jo riittävästi arkkitehtonista elämystä yhdelle illalle.


Aino ja Alvar Aallon suunnittelema Villa Mairea rakennettiin vuonna 1939 moderniksi edustuskodiksi Maire ja Harry Gullichsenille. Rakennus on ainutlaatuinen kokonaistaideteos, joka luetaan nykyisin 1900-luvun arkkitehtuurin huipputeoksiin.
Helteinen yö


Koska vanhana rakennuksena vierasmaja Sahalassa ei tietenkään ollut huippuilmastointia, kuuma kesäyö tuli vietettyä erittäin lämpimissä tunnelmissa. Uni kuitenkin tuli silmään rauhallisessa ympäristössä ja hyvässä sängyssä. Aamulla herättyämme taitoimme jalan noin viiden minuutin matkan Noormarkun Klubille, missä oli tarjolla selvästi perussettiä maittavampi, monipuolinen aamiainen. Ystävällinen palvelu jätti myös hyvän maun jälkeensä.


Aamiaissali

Loppupäivän jaksoi aamiaisen voimalla oikein hyvin makoilla Yyterin hiekoilla ja käydä välillä pulikoimassa aivan uskomattoman lämpimässä merivedessä.

Ahlströmin ruukkialue saa minulta erittäin vahvan suosituksen ja kymmenen pistettä. Kerrassaan mahtavaa huomata, miten hienoja paikkoja Suomesta löytyykään! Kannattaa ehdottomasti käydä heti tilaisuuden tullen vähintään kävelemässä tällä verrattoman hienolla alueella. Ja jos arkkitehtuuri kiinnostaa, niin tämähän on must. Suosittelen toki myös yöpymistä ihanan idyllin keskellä, jos vaikkapa Porin Cumuluksen charmi ei jostain syystä puhuttele. ;)

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

© 2021 by Design HiMa