top of page

Aaltojen kuviot – sisustustekstiilit esiin arkistojen kätköistä

*Kirja saatu kustantamolta. Alvar, Aino ja Elissa Aallon arkkitehtuuri ja muotoilu ovat hyvin tunnettuja, mutta heidän suunnittelemansa tekstiilit ovat jääneet vähäisemmälle huomiolle. Nyt tämä kulttuurihistoriallisesti merkittävä aihe on koottu yksiin kansiin, kun sisustusarkkitehti Taru-Orvokki Leskinen päätti kirjoittaa opinnäytetyöhönsä perustuvan kirjan Aaltojen kuviot – Alvar, Aino ja Elissa Aallon suunnittelemat tekstiilit (Docendo 2021).


Aaltojen kuviot kansikuva

Taru-Orvokki Leskinen on tehnyt kunnioitusta herättävän sitkeää tutkimus- ja pioneerityötään Alvar Aalto-museon arkistossa kokoamalla ja dokumentoimalla Aaltojen suunnittelemat tekstiilit. Leskinen on etsinyt pienimmillekin kangaspaloille tekijän, nimen ja syntymäajan. Upeat tekstiilit pääsevät kirjan myötä arkistojen pimeydestä päivänvaloon ja heräävät eloon. Lukuisat kuvat luonnoksista avaavat suunnittelutyön vaiheita ja taustoja. Hyvin ainutlaatuisia kuosejakin löytyy, kuten esimerkiksi kangas nimeltään Suomi, tuhatjärvien maa, joka on suunniteltu New Yorkin maailmannäyttelyyn vuonna 1939. Voin hyvin kuvitella, miten kutkuttavaa uusien löytöjen, oivallusten ja yhteyksien löytyminen onkaan tutkimusvaiheessa ollut.


Tekstiilien kuosit kertovat omaa tarinaansa tekijöidensä persoonasta, ammatista sekä omasta ajastaan. Aaltojen tekstiilisuunnittelussa korostuu erityisesti arkkitehtoninen asettelu ja graafiset kuviot. Poikkeuksen tekevät Aino Aallon suunnittelemat herkät kasviaiheiset kuosit. Ainolle luonto ja kasvit olivat tärkeitä. Aino Aallon Japani-vaikutteinen Kirsikankukka-kuosi onkin hiljattain otettu takaisin tuotantoon.


Aaltojen suunnittelemat sisustuskankaat ovat monelle tuttuja kodeista ja julkisista tiloista. Monesta kuosista on tullut ajaton klassikko. Osa kankaista on edelleen tuotannossa ja varsin oleellinen osa Artekin valikoimaa. Itse soisin, että kankaita otettaisiin vielä paljon enemmän uudelleen tuotantoon ja kaikkien saataville. Etenkin kuosien laajempi värivaihtoehtojen saatavuus kiinnostaisi kovasti.


Aaltojen kuviot kirja


Taru-Orvokki Leskinen sai kipinän tutkia Aaltojen suunnittelemia tekstiilejä jo kymmenisen vuotta sitten, kun hän teki opinnäytetyönään tekstiilisuunnitelman Alvar Aallon suunnittelemaan Villa Tammekanniin Tartossa. Kankaisiin liittyvä näyttely kiertää myös parhaillaan eri puolilla Suomea. Leskisen koko opinnäytetyöhön pääset tutustumaan tästä.


Nyt julkaistu kirja on ainutlaatuinen kokonaisuus, joka tuo esiin uuden puolen kansainvälisesti arvostettujen arkkitehtiemme työstä. Paljon tutkittuun Aaltojen perintöön tämä kirja tuo arvokkaan ja tarpeellisen täydennyksen.Lähde: DocendoViimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

コメント


bottom of page