top of page

Korpilahden kirkon paluu Alvar Aallon aikaan + taidetta Höyry-galleriassa

Erityisesti tänä kesänä kannattaa pistäytyä Jyväskylän Korpilahdella. Vuonna 1827 käyttöön otetun Korpilahden kirkon sisäosat on vastikään palautettu 1920-luvun asuunsa, jonka on suunnitellut nuori arkkitehti Alvar Aalto, Italian arkkitehtuurista innoittuneena. Kirkon ulkokuori on myös uusittu ja se komeileekin keisarinkeltaisena keskellä kylää, sen korkeimman mäennyppylän päällä. Huomaamatta sitä ei siis voi olla, ja perille löytää helposti.



Kirkon tornin kello on maalattu, joten täällä aika todellakin pysähtyy.

Korpilahden kirkko


Kirkon sisäosien värimaailma on hieno kontrasti kirkkaan keltaiselle julkisivulle. Sisällä kirkkosalissa väritys on intensiivinen, mutta silti harmoninen, pääväritykseltään rauhoittavan tumma ja ylöspäin kupolia kohti vaaleneva. Penkkirivit ovat jykevän tummanharmaat, lattia vahva pompeijinpunainen. Hetkisen kestää, että silmä löytää penkkien päätyjen ja seinän alalaidan marmorointikuvioinnit. Lehterikaiteiden apostolit, profeetat ja pyhät vaimot on myös puhdistettu. Valaisimet, kyntteliköt ja aidot kynttilät luovat juhlallista tunnelmaa.



Korpilahden kirkko

Korpilahden kirkon urut
Urut ovat vuodelta 1904 ja ne on otettu mukaan Sibelius-Akatemian Suomen historiallisten urkujen kokoelmaan.

Korpilahden kirkko

Korpilahden kirkko

Korpilahden kirkko kupoli

Korpilahden kirkko tuntuu miellyttävän selkeältä, ihmisen kokoiselta, voisi sanoa jopa maanläheiseltä. Aalto itse kirjoitti suunnittelutyön tavoitteistaan vuonna 1927: ”Muutokset eivät ole mitään historiallista tyyliä, vaan ovat vaikuttimet niitä tehdessä haettavat yksinomaan pyrkimyksestä luoda yksinkertainen ja pohjoismaisesti rehellinen kehys uskonnolliselle totuudelle.”


Korpilahden kirkon alttari
Kirkon alttari on palautettu Aallon alkuperäisen suunnitelman mukaiseksi.

Korpilahden kirkko


Kirkosta alas galleriaan


Kirkonmäeltä laskeuduin muutaman sadan metrin matkan Synninpolkua pitkin kohti Korpilahden satamaa. Seuraavan päämääränäni oli Höyry-galleria, joka on Ulla Huttusen ja Arto Salmisen ylläpitämä taidegalleria entisessä vuonna 1900 rakennetussa höyrysahassa. Galleria sijaitsee tiilirakennuksen yläkerrassa ja alakerrassa toimii Emalipuu-kauppa.


Korpilahti Synninpolku

Höyry-galleria Korpilahti

Höyry-galleriassa on 2.6.-1.7.2018 esillä Jyväskylän taiteilijaseuran kuratoima Juuripaine-taidenäyttely. Näyttelyyn on valittu kahdeksan eri taiteilijan töitä, joista osa on hiljattain Jyväskylän taiteilijaseuraan päässeita nuoria taiteilijoita ja muutama jo pidemmän uran taiteilijana tehneitä. Näyttely avaa mm. näkökulmia taiteen tekemisen motivaation lähtökohdista ja luomisen välttämättömyydestä taiteilijalle.


Seuraavana galleriassa on valokuvaaja Simo Peterin näyttely ajalla 7.7.–5.8.2018.


Höyry-galleria

Höyry-galleria

Höyry-galleria Korpilahti

Korpilahti galleria

Höyry-galleria Korpilahti

Höyry-galleria

Emalipuu-kaupasta löytyy valtava valikoima esim. keramiikkaa, käsitöitä, koruja ja taidetta. Uskoisin, että kaupasta löytyisi yksilöllinen lahja moneen tilanteeseen ja haasteellisemmallekin sankarille. Itse kiinnitin huomiota tietenkin sisustustuotteisiin ja erityisesti upeisiin varjostimiin, joissa puunsyyt pääsevät valoa vasten oikeuksiinsa.


Emalipuu-kauppa

Emalipuu valaisimet

Korpilahti sijaitsee ysitien varrella noin 30 km Jyväskylän keskustasta Tampereelle päin. Jylhä Päijänne jakaa Korpilahden maa- ja vespuoleen. Järvimaisemat ovat täällä uskomattoman komeita ja vesiteitse tullessa Korpilahdella voi rantautua palkittuun vierasvenesatamaan. Kahvila-ravintola Satamakapteenissa kannatta kesäpäivänä käydä ainakin jätskillä ja miksei syömässäkin, jos nälkä on päässyt yllättämään.


Korpilahden kirkko on avoinna 18.6.–17.8.2018 ma – pe klo 11–18.

Osoite: Kirkonmäentie 1-3, 41800 Korpilahti.


Höyry-galleria ja Emalipuu ovat kesäkaudella avoinna ma – pe klo 11-18 ja la – su klo 12-16.

Osoite: Korpilahdentie 10, 41800 Korpilahti.


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page