top of page

Yllätys Toivakan kirkossa – Jeesus lepalahkeissa

Paitsi että Toivakasta tulee hyvinkin omaperäisiä ihmisiä, löytyy sieltä myös varsin erikoinen kirkko. Paikallisen taiteilijan Pellervo Lukumiehen 44 vuotta sitten Toivakan kirkkoon maalaamat värikkäät kattomaalaukset hätkähdyttävät poikkeuksellisuudessaan edelleen. Kuinka monesti olet kirkkomaalauksissa nähnyt esimerkiksi inkkari-, egyptiläis- ja romanienkelin sekä 70-luvun rokkistaran näköisen Jeesuksen? Kerrotaanpa silloisen kirkkoherrankin ensimmäisen maalauksen nähtyään julistaneen "Minä en sirkuksessa saarnaa!".


Suomalaiskansallista ja Lukumiehen töissään muutoinkin viljelemää huumoria maalauksista myös löytyy. Eeva peittelee itseään saunavastalla ja kahden kalan viereen on maalattu nokikahvipannu. Taiteilija itse on kertonut maalausten perustuvan pelkästään Raamattuun, minkä lisäksi työhön vaikuttivat kirkon entiset maalaukset, joissa myös Alvar Aallolla on ollut osuutensa. Aallon töistä kirkossa on edelleen nähtävillä alttarin yläpuolella oleva lasimaalaus.


Toivakan kirkko ei jätä kylmäksi


Mielipiteitä suuntaan jos toiseenkin herättävät maalaukset käydä katsomassa omin silmin, sillä nämä eivät tosiaankaan edusta mitään perinteistä kirkkotaidesuuntausta. Monikulttuurisuus ja suvaitsevaisuus ovat vahvasti läsnä ja taiteilijan tavoitteena onkin ollut muistuttaa, että taivaassa on tilaa kaikille etnisille ryhmille. Ajatuksia herättävät teokset tuntuvat olleen jopa monessa suhteessa aikaansa edellä, kun miettii maailman menoa tänä päivänä.
Toivakan kirkko toimii tiekirkkona. Kesäaikaan ovet ovat avoinna ma-su klo 9-16. Muulloin sisälle pääsee suntion ollessa paikalla, erillisestä sopimuksesta ja tietenkin jumalanpalveluksen aikana.

0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page