Kirjonta elää uutta, upeaa tulemistaan yhdessä muiden käsityötrendien kanssa. Kirjonta voi olla harrastuksena rentouttavaa itsensä toteuttamista, jota ei tarvitse ottaa niin vakavasti. Kirjomalla voi vaikka uudistaa ja tuunata vaatteita, asusteita ja sisustustekstiilejä. Kirjotut kuviot ovat juuri nyt muodissa erittäin pinnalla. Välineurheilua kirjonta ei ole, sillä tarvitset yksinkertaisimmillaan vain neulan ja lankaa. Sakset on ehkä hyvä olla myös lähettyvillä.
Kirjonta on vuoden 2018 käsityötekniikka
Taitoliitto on valinnut vuoden 2018 käsityötekniikaksi kirjonnan. Kirjonta on yksi perinteisimpiä käsityötekniikoita, jossa kangas tai muu materiaali koristellaan langan avulla erilaisin kuvioin. Kirjonnat ovat olleet kautta aikain kansantaidetta ja jokaisella kuvioilla on ollut oma tarkka merkityksensä.
Suomessa kirjontaa on harrastettu paljon varsinkin Karjalassa. Erityisesti karjalaisten ja saamelaisten kansallispuvut ovat upeasti kirjailtuja taidonnäytteitä. Aikoinaan kirjontaa on pidetty nimenomaan naisväelle sopivana puuhana, koska siinä yhdistyvät hyödyllisyys ja kauneus. 1800-luvulla koruompelu, kuten lakanoiden ja nenäliinojen taidokas nimikointi, kuului keski- ja yläluokan naisten arkeen. Tosin kirjailija Minna Canth arveli myös, että naisista saattaisi olla muuhunkin kuin kirjomaan.
Kirjominen on monelle lapsuudesta tuttua
Kirjontaa voi toteuttaa monin erilaisin menetelmin ja erilaisia pistomallejakin on olemassa useita. Tutuimpia ja melko yksinkertaisesti toteutettavia taitavat olla ristipistotyöt. Itsekin olen ristipistotöitä jonkun verran tehnyt ja kieltämättä kuvion muodostumisessa, värien vaihtelussa ja ohjeen tarkassa seuraamisessa on jotain kovin koukuttavaa. Jokainen peruskoulun käynyt on melko suurella todennäköisyydellä pistellyt joskus vohvelikankaaseen kuvioita, joten jollain lailla tuttua kirjominen on hyvinkin monelle.
Hyvä esimerkki rennosta suhtautumisesta tähän perinteiseen käsityötekniikkaan on Radikaalit ristipistot-ryhmä Facebookissa, minkä ”oispa kaljaa” ja ”sori siitä” huoneentauluhenkiset ristipistotyöt jaksavat riemastuttaa. Ja inspiroivat myös siinä määrin, että pakko on varmaan jossain välissä itsekin ikuistaa kirjomalla joitain omakohtaisia, elämää suurempia lausahduksia kankaalle. Mikäs sen persoonallisempi sisustuselementti!
Memento-näyttely Suomen käsityön museossa
Yksi kirjonnan näkyvämpiä uudistajia Suomessa on ollut tekstiilitaiteilija Ulla Pohjola. Moniin eri materiaaleihin kirjotut pistot ja luonnonmateriaalit tuovat hienostuneesti taiteilijan sisäisen maailman näkyväksi. Pohjolan ja Kaija Poijulan töitä on parhaillaan esillä Jyväskylässä Suomen käsityön museon Memento-näyttelyssä, joka on avoinna 15.4.2018 saakka. Käy ihmeessä katsastamassa, jos ehdit. Museo on kätevästi saavutettavissa kävelykadulta keskeltä keskustaa.
Comments