top of page

Työ, opinnot ja ikigai

Ensimmäinen lukuvuosi Design Making yamk jatko-opintoja on nyt puristettu kasaan. Kaikki suunnitellut opintojaksojen tehtävät onnistuin palauttamaan hyvissä ajoin ja läpikin ne ovat tällä tietoa menneet. Voin siis tyytyväisenä taputtaa itseäni olalle, hyvä minä! Opiskelun työläys ja aikaavievyys on tosin toisinaan päässyt yllättämään. Mutta myös paljon uusia oivalluksia, pohdittavaa ja näkökulmia ammatilliseen kehittymiseen on avautunut. Sitä kai opiskelu näin aikuisena parhaimmillaan onkin.


Minä muotoilijana kirja


Kevään aikana käydyllä Mielekkyyden muotoilu -opintojaksolla tuli luettua kaksi mielenkiintoista ja omaan elämäntilanteeseeni juuri nyt hyvin sopivaa kirjaa. Näistä toinen oli pakollinen kurssikirja Työelämän toisinajattelijat (Henttonen & LaPointe, 2015) Kirjan mukaan työn mielekkyys syntyy mahdollisuudesta tehdä työtä, jolla on jokin itseä suurempi merkitys niin muille ihmisille kuin yhteiskunnallekin. Kirja auttaa löytämään tuon tarkoituksen kyseenalaistamalla kiveen hakatut käytännöt. Se auttaa valtaamaan tilaa mielekkäälle työlle ja luomaan innostavaa, kestävää ja moniarvoista työelämää. Suosittelen tutustumaan kirjaan varsinkin, jos oma tilanne työelämässä askarruttaa tai ammatti-identiteetti kaipaa pientä vahvistusta. Kirjan ja opintopäivillä käytyjen keskustelun pohjalta laadittu Minä muotoilijana -teemainen reflektioessee oli melkeinpä terapeuttinen kokemus.


Toinen ehdottomasti suosittelun arvoinen kirja on Luova tauko – löydä oma tapasi elää (Tukiainen & Keltanen, 2018) Tähän teokseen on haastateltu 12 suomalaista taiteilijaa ja muotoilijaa. Kertomusten myötä kirjasta löytyy avaimia oman luovuuden kehittämiseen ja syventämiseen. Kirjaa lukiessani törmäsin ensimmäistä kertaa myös kiehtovaan japanilaiseen ajatukseen elämän tarkoituksesta eli ikigaista. Esimerkiksi Okinawan saarella asuvien japanilaisten poikkeuksellisen pitkäikäisyyden ja nuorekkuuden uskotaan johtuvan ikigaista.Ikigai – syy nousta sängystä aamuisin?


Ikigai tarkoittaa karkeasti käännettynä elämisen iloa, syytä olemassaoloon. Sana ’iki’ merkitsee elämää ja ’kai’ tarkoittaa omien odotusten ja toiveiden toteutumista. Ikigain tavoittelun ja löytämisen sanotaan tuovan elämään merkitystä ja onnea – ja niiden myötä terveyttä ja menestystä.


Ikigai löytyy neljän asian risteyskohdasta:


1. Se mitä rakastaa

2. Se missä on hyvä

3. Se mitä maailmassa tarvitaan

4. Se millä voi ansaita palkkansa


Ikigai-taulu


Tässä koostettuna kahdeksan ikigai-ohjetta onnellisempaan elämään:


1. Älä jää eläkkeelle elämästä

Pidä itsesi toimeliaana ja tee asioita, jotka koet kiinnostaviksi ja tärkeiksi. Elämästä ei jäädä ikinä eläkkeelle.


2. Unohda kiire ja paniikki

Älä multitaskaa, vaan keskity yhteen asiaan kerrallaan niin olet tehokkaampi, saat paljon enemmän aikaan ja tekemiselläsi on merkitys.


3. Hymyile

Ystävällinen ihminen saa ystäviä ja hänellä on itselläänkin parempi olla. Pistä hyvä kiertämään, auta muita, ja luota siihen, että joku toinen puolestaan auttaa sinua.


4. Mene metsään

Luonto ja raitis ulkoilma lievittävät stressiä ja ehkäisevät masennusta. Harrasta liikuntaa, jossa voit olla ulkona.


5. Muista terveet elämäntavat

Noudata kohtuullisen terveitä elämäntapoja. Mutta älä liioittele äläkä unohda nautintoja.


6. Elä hetkessä

Älä murehdi menneitä äläkä haikaile tulevia. Nauti juuri tästä päivästä ja hetkestä.


7. Kiitä

Muista kiittää itseäsi ja muita: elämänkumppaniasi, läheisiäsi ja työkavereitasi – kaikkea mikä valaisee arkeasi ja tekee sinut tyytyväiseksi. Omista joka päivä hetki kiitollisuudelle, niin onnellisuutesi kasvaa.


8. Seuraa omaa ikigaitasi

Sinussa on oma intohimo, jokin ainutlaatuisuus, joka tuo merkitystä elämääsi ja kannustaa sinua antamaan aina kaikkesi tavoitteittesi eteen. Jos et ole vielä löytänyt omaa syytäsi olemassaoloon, omaa ikigaitasi, etsi se. Koskaan ei ole liian myöhäistä saada elämälle tarkoitus.


Lähde: Ohjeet perustuvat kirjaan Ikigai (Héctor García (Kirai) & Francesc Miralles, 2017). 


 

Lisää opintoihini liittyviä postauksia löydät täältä:0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentarios


bottom of page