top of page

Totta vai tarua? Kumotaanpa pari sisustussuunnitteluun liittyvää uskomusta

Sisustussuunnittelu on aina kallista


Tarua. Sisustussuunnittelu tehdään aina asiakkaan budjetin mukaan. Kallis hintalappu ei ole mikään itsetarkoitus. Edullisillakin valinnoilla voi saada hienoa jälkeä aikaan. Esimerkiksi vanhan tuunaaminen ja kierrätysmateriaalien hyödyntäminen on monesti erittäin kustannustehokas vaihtoehto, kun vain löytyy hiukan mielikuvitusta ja kädentaitoja.


Kun budjetti on rajallinen, kannattaa esimerkiksi satsata kunnolla johonkin yhteen katseenvangitsijaan tai huippulaadukkaaseen tuotteeseen. Muu voi olla edullisempaa "peruskamaa". Toki kallistakin saa ja reilumpi budjetti mahdollistaa enemmän vaihtoehtoja, mutta kuten sanottu; hintataso määräytyy aina asiakkaan toiveiden mukaan.


Sisustussuunnittelijan ammattitaidon hyödyntäminen ei myöskään edellytä suurta kohdetta tai isoa muutosta. Kyse voi olla vain tunnin tai parin konsultaatiosta koskien jotain tiettyä sisustukseen liittyvää ongelmaa. Sisustussuunnittelija voi keksiä nopeastikin ratkaisun alati kalvavaan sisustusongelmaan, koska hän tutkii asiaa uusin silmin ja ymmärtää kokemuksensa ja tietotaitonsa kautta, mitä ongelman ratkaisemiseksi on mahdollista tehdä. Yksittäinen väri-, kaluste- tai tekstiilisuunnitelma voi jo olla aivan riittävä piristysruiske sisustukseen.Sisustussuunnittelijan pääasiallisia tehtäviä ovat asiakkaan kanssa kalusteliikkeissä pyöriminen, sohvatyynyjen valinta ja pöyhintä sekä kynttilöiden sytyttäminen


Tarua. Tai totta toki osittain. Pääosin sisustussuunnittelijan työaika kuluu kyllä aivan muissa hommissa. Sisustussuunnittelijan arki on hyvin pitkälti esimerkiksi mittaamista, laskemista, ideointia, luonnostelua, tiedon hankintaa, työmaakäyntejä, kirjoittamista, tietokoneen ääressä istumista ja viestintää eri osapuolien kanssa.


Niin hauskaa kuin juuri oikean lampunvarjostimen sävyn valinta ja kukkien asetteleminen maljakkoon onkin, on tällainen hienosäätö loppujen lopuksi todella pieni osa kokonaisprojektia ja sijoittuu yleensä aivan loppuvaiheeseen, kun kaikki muu raaka työ on jo tehty. Itse asiassa tämä loppuhifistely on enemmänkin asunnon stailausta kuin sisustussuunnittelua.Kun lähdet parin päivän matkalle, palatessasi koko koti on remontoitu ja sisustettu uuteen uskoon


Tarua. Kiitos television sisustusohjelmien, joillakin on todella se käsitys, että remontointi ja sisustaminen hoituvat käden käänteessä, kuin taikaiskusta. Ei kyllä hoidu.


Todellisuudessa pelkkä suunnittelu voi viedä viikkoja aikaa ja vaatii myös asiakkaan aktiivista osallistumista, jotta siitä saadaan asiakkaan toiveiden mukainen. Lisäksi mm. remonttireiskoilla, sähkäreillä, putkareilla jne. on omat aikataulunsa, kalusteilla ja materiaaleilla voi olla monien viikkojen toimitusajat, arvaamattomia yllätyksiä tulee yleensä remonteissa esiin aina ja jokin menee luultavasti muuten vaan pieleen.


Eli kannattaa varautua jo etukäteen siihen, että remontin valmistuminen myöhästyy aina. Voi olla, että tämä on vähän pessimistinen ajattelutapa, mutta oman kokemukseni mukaan remontit eivät vaan usein syystä tai toisesta valmistu siinä ajassa, mitä alunperin on kaavailtu. Mutta kun tämän tiedostaa jo alkuun, voikin hyvässä lykyssä yllättyä lopulta iloisesti.0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page