Pariisin matkan jälkeistä sitku-elämää

Paljon parjattua sitku-elämää on nyt käytännössä pakko viettää, ainakin osittain. Korona pamahti päälle aivan pyytämättä ja yllättäen. Kukaan tuskin osasi poikkeustilannetta odottaa, saati että olisi sitä toivonut. Nyt on vain siedettävä epävarmuutta, joustettava ja tsempattava. Muistaa pitää hyvää huolta itsestä ja läheisistä ja yritettävä löytää asian positiiviset puolet. Maailman on nyt pakko muuttua.

Pariisi Seine kirjat sillalla


Palasin puolitoista viikkoa sitten Pariisista, jonka vuoksi olen tiukasti kotikaranteenissa 14 vuorokauden ajan. Tai ainakin tällä tietoa on näin, mistä sitä tietää, vaikka eristys tästä vielä pitenisikin? Viikon mittaiselle Pariisin matkalle lähdön suurin syy oli eksklusiivinen Madonnan Madame X -kiertue, jonne onnistuin hankkimaan liput jo lähes vuosi sitten. Reissun ajankohta oli siis päätetty jo paljon ennen kuin koronaviruksesta oli tietoakaan. Sinänsä maaliskuu ei varmasti ole otollisinta matkustusaikaa, sillä Pariisin kevät on vielä hyvin pienellä nupullaan, ja sää voi olla kolea ja sateinen.


Alunperin lippujen piti käydä helmikuun 19. päivän konserttiin, mutta Madonnan polvivaivojen vuoksi päivää siirrettiin lähes kuukaudella eteenpäin. Lentojen ja hotellivarauksen muutoksesta aiheutui tietenkin muutaman satasen lisälasku. Vielä Pariisiin lähtiessä olin toiveikkaana, että keikka todella toteutuu. Koronaviruksesta aiheutuva peruuntuminen ei ollut lainkaan päällimmäisenä skenaariona mielessä, lähinnä Madonnan keikkakunto epäilytti. Mutta tilanne muuttui totaalisesti parissa päivässä ja kaikki yli 500 hengen tilaisuudet peruttiin koko Ranskassa keikkaa edeltävänä päivänä. Loppujen lopuksi onnistuin näkemään vain sen, kuinka Madonnan settiä purettiin kolmeen isoon rekkaan legendaarisen Le Grand Rex -teatterin edessä. Siispä aikaa Pariisin koluamiseen vapautui yllättäen suunniteltua enemmän.


Pariisi Louvre

Koronarajoituksista huolimatta pariisilaisten arki tuntui sujuvan lähes normaalisti. Ihmisiä oli liikkeellä, kaupat ja ravintolat olivat auki normaalisti ja maski päässä kulkeviakin tuli vastaan hyvin satunnaisesti. Tilanteen poikkeuksellisuus näyttäytyi turistille lähinnä perinteisissä turistirysissä, missä normaalisti on valtava tungos ja monen tunnin jonot. Louvreen jonottivat nyt he, jotka olivat ostaneet lippunsa etukäteen, siinä kun itse marssimme sukkana sisään. Olen käynyt Louvressa kerran aikaisemminkin ja kaikissa museon tiloissa oli nyt selvästi väljempää. Ainut ruuhkainen spotti löytyi ennalta arvattavasti Mona Lisan hymyn luo mutkittelevasta jonosta. Virtuaalivierailulle Louvreen pääset tästä linkistä.