top of page

Löyly - sauna ja terassiravintola Helsingin Hernesaaressa on yksi maailman parhaista paikoista


Koska Löyly on jälleen huippuajankohtainen aihe, postaan tämän jo aiemmin vanhassa blogissani julkaistun jutun pienellä päivityksellä ehostettuna uudelleen. Arvostettu yhdysvaltalainen Time-lehti valitsi hiljattain Löylyn yhdeksi kohteeksi maailman 100 upeimman paikan listalleen. Valintakriteereinä ovat laatu, omaperäisyys, innovaatio, kestävyys ja vaikuttavuus. Löylystä on nostettu esille puuverhoilu, uusiutuvan energian käyttö sekä tietenkin se oleellisin, eli sauna.


Itse vierailin Löylyssä ensimmäisen kerran viime kesänä (2017), reilu vuosi sen avaamisen jälkeen. Siltä reissulta ovat myös kaikki kuvat. Hulppean arkkitehtuurinsa ja ideologiansa ansiosta Löyly on ollut omalla to do -listallani jo heti sen alkuvaiheesta lähtien.


Näyttelijä Jasper Pääkkösen ja kansanedustaja Antero Vartian luotsaama sauna- ja ravintolakompleksi Löyly on Avanto Arkkitehtien suunnittelema puurakennus Helsingin Hernesaaressa. Löylyn ideologia korostaa ekologisia ja eettisiä arvoja ja se onkin saanut ensimmäisenä suomalaisena ja toisena pohjoismaalaisena rakennuksena FSC-sertifikaatin. Eli kaikki puutavara tulee kestävästi hoidetuista metsistä.


Löyly

Löyly

Löyly

Löyly

Löyly

Veistoksellista arkkitehtuuria


Puoliksi meren päälle pystytetty rakennus on arkkitehtuuriltaan kieltämättä erikoinen, suorastaan hämmästyttävän kekseliäs. Siitä huolimatta – tai juuri siksi – se istuu ympäristöönsä kuin rantakallio. Puinen ulkoverhous (lämpökäsitelty mänty) on merellisten säiden armoilla jo kuluneen vuoden aikana muuttanut väritystään harmaaksi, mikä on tietysti ollut alkuperäinen tarkoituskin. Kesäisin aurinkoisella säällä paikka on mitä mainioin auringonpalvontaan, sillä terassipinta-alaa todellakin riittää.


Löyly

Löyly

Kolme erillistä saunatilaa


Löyly pitää sisällään kolme erillistä puulämmitteistä saunaa, joista on suora pääsy mereen uimaan. Savusauna on jo uusittu, koska se pääsi palamaan viime keväänä. Kaikki Löylyn saunat ovat yhteissaunoja, eli miehet ja naiset saunovat samassa saunassa uimapuvut päällä. Pukuhuoneet toki ovat erilliset. Itse en Löylyn saunoihin tällä reissulla tutustunut, mutta jos lauteille mielii, on hinta kahden tunnin löylyttelyistä 19 €/hlö.


Pehmeän minimalistinen sisustus


Joanna Laajisto Creative Studion luoma sisustus jatkaa hienosti Löylyn ulkokuoren luonnonmukaista linjaa. Ravintolatiloista on kaikkialta esteetön näkyvyys merelle. Erityismaininta on annettava näppärästi toimivalle unisex-wc:lle, joka taatusti vähentää niin kovin usein naistenvessaan väkisinkin muodostuvaa jonoa. Ainut havaitsemani ikävä puoli ravintolan sisustuksessa oli se, että se oli jo vuoden käytöllä päässyt melko huonoon kuntoon. Tahraa ja kulumaa oli kalusteiden verhoiluissa harmittavan paljon.


Löyly

Satuimme osumaan Löylyyn sopivasti lounasaikaan, joten syömiseksihän se meni. Ruokalistalta löytyvä Jasperin kalakeitto valikoitui testiin. Varsin mallikas soppa olikin ja tietenkin lohi keitossa on kestävästi pyydettyä.


Löyly lohikeitto

Viimeistään nyt kannattaa suunnata Löylyä ihmettelemään, jos et ole jo sinne aiemmin eksynyt. Takaan, että paikka ei jätä ketään kylmäksi! Laajennussuunnitelmiakin Löylyyn on jo tiedossa, minkä toteutus on tietenkin aikanaan käytävä omin silmin toteamassa, kunhan se valmistuu.

0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

コメント


bottom of page