top of page

Göstalla ja Gustafilla kylässä

Päivitetty: 20. elok. 2020

"Miten ihmeessä mä en ole aiemmin käynyt täällä?!?" oli ensimmäinen ajatukseni saapuessani Mänttään taidemuseo Göstan piha-alueelle. Rakennuksia ympäröivä valtavan upea puutarha lukuisine veistoksineen ja eri aikakausilta olevien rakennusten arkkitehtuuri pääsivät yllättämään minut täysin. En ole koskaan aikaisemmin käynyt koko Mänttä-Vilppulassa. Tämä elokuinen museovierailukin oli enemmän tai vähemmän ykskaks mieleen juolahtanut päähänpisto, kun ei tuo matkakaan Jyväskylästä niin kovin pitkä ole (omalla autolla noin tunti). Olen toki ollut jo pitkään tietoinen Serlachius-museoiden olemassaolosta ja lukenut useita artikkeleita museoiden näyttelyistä sekä paljon kehutusta ravintola Göstasta, mutta jostain kummallisesta syystä en vain ole saanut järjestettyä itseäni paikan päälle ennen kuin vasta nyt.


taidemuseo Gösta

taidemuseo Gösta puutarha

taidemuseo Gösta veistospuutarha

Gösta puutarha

taidemuseo Gösta aurinkotuolit

Gösta Kultainen Paviljonki

Taidemuseo Gösta


Vanha sanonta "hyvää kannattaa odottaa" piti jälleen paikkansa. Vierailuhetkellä taidemuseo Göstassa oli parhaillaan käynnissä kolme vaihtuvaa näyttelyä sekä taidesäätiön omista kokoelmista koostuva Kartanon klassikot -näyttely. Petri Eskelisen Toimintamuisti esittelee interaktiivisia puuveistoksia ja eläviä kasveja osana teoksia. Valokuvataiteilija Nanna Hännisen How about the future? ottaa osaa keskusteluun ilmastonmuutoksesta. Italialaiset nykytaiteilijat pääsevät esille näyttelyssä Onnea etsimässä – Italian nykytaidetta. Italialainen taide paljastaa näyttelyssä 14 eri taiteilijan voimin moniulotteisuutensa ja raikkautensa, sillä vanhoihin perinteisiin kaavoihin ei todellakaan ole kangistuttu.


Petri Eskelinen Laumaeläin

Onnea etsimässä – Minne mennään tanssimaan tänä iltana?

Italian nylytaide – Onnea etsimässä


Gösta Onnea etsimässä


Gösta Onnea etsimässä

Kartanon klassikot kokoelmaripustus esittelee laajasti klassikkoteoksia ja taidesäätiön uusia hankintoja. Esimerkiksi Helene Schjerfbeckin herkkiä teoksia on nähtävillä useita. Ripustuksessa on paljon teoksia myös muun muassa Akseli Gallen-Kallelalta, Albert Edelfeltiltä, Ellen Thesleffiltä, ja Hugo Simbergiltä. Uusimpia hankintoja edustaa Anselm Kieferin suurikokoinen Kalevala-aiheinen teos Väinämöinen Ilmarinen (2018).


Väinämöinen Ilmarinen Anselm Kiefer

taidemuseo Gösta

Helene Schjerfbeck Omakuva

Albert Edelfelt Sukkaa kutova tyttö

Gustaf-museo


Göstan kaveri Gustaf löytyy noin 2,5 km:n etäisyydeltä. Kannattaa siis poiketa samalla reissulla molemmissa. Museoista saa myös lainaksi polkupyöriä, joilla matkan voi taittaa myös järvimaisemissa reippallen. Gustaf-museo sijaitsee Mäntän keskustassa, vanhassa metsäyhtiön pääkonttorissa. Ulkoapäin en ihan osannut arvata, miten hienoa arkkitehtuuria ja hurmaavia funkis-kalusteita valkoinen rakennus pitääkään sisällään. Olin niistä sen verran haltioitunut, että varsinaisten näyttelyiden tutkiminen jäi vähemmälle, mutta tyylikkäitä portaikkoja ja kromiputkijalkaisia kalusteita kuvasin antaumuksella senkin edestä. Rakennuksen tyylisuunta edustaa klassismia ja funktionalismia ja se on rakennettu vuonna 1934.


Gustaf-museo

Gustaf-museo aula

Gustaf-museo aulan kalustus

Gustaf-museo funkis-narikka

Gustaf-museo funkis-kahvio

Gustaf-museo portaikko

Gustaf-museo portaikko

Lapset ja nuoret on Gustaf-museossa huomioitu erityisesti Apteekkarin kauppahuone -työpajanäyttelyssä ja muutkin museon tarinallistetut näyttelyt tarjoavat kosketuspintaa kaikenikäisille. Elokuun loppuun saakka esillä oleva Olli ja Bucklan -näyttely esittelee suomalaisessa taidehistoriassa valitettavan tuntemattoman taiteilijapariskunnan töitä (Eric O. W. Ehrström ja Olga Gummerus-Ehrstöm), joista löytyy ammennettavaa pakkaussuunnittelusta taideteollisiin tuotteisiin, sisustussuunnitteluun ja aina Suomen kuninkaan kruunuun saakka. Hienoa, että heidät on nyt nostettu näin näyttävästi esiin.


Gustaf-museo

Gustaf-museo interiööri

Gustaf-museo Karl Fazer

Suomen kuninkaan kruunu

Museokierroksen jälkeen kotiin ajellessani aloin jo heti suunnittelemaan seuraavaa visiittiä, koska 26.9.2020 avautuva klassikkoelokuvien puvustuksia esittelevä Glamour-näyttely vaikuttaa todella kiinnostavalta. Lisäksi ravintola Gösta on myös ehdottomasti koettava. Tällä reissulla kun loin ravintolasaliin kaihoisia katseita vain lasin läpi. Toivottavasti nähdään syksyllä!



Serlachius-museot ovat auki kesäaikaan 1.6.–31.8. joka päivä klo 10–18 ja talviaikaan 1.9.–31.5. tiistaista sunnuntaihin klo 11–18. Yhteislipulla pääsee sisään molempiin museoihin.


Voit tutustua Serlachius-museoihin ja ajankohtaisiin näyttelyihin lisää osoitteessa serlachius.fi

0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Σχόλια


bottom of page