top of page

Aaltojen kesämökillä Muuratsalossa

Päivitetty: 10. syysk. 2018


En tiedä kannattaisiko tätä ollenkaan tunnustaa, mutta menköön nyt. Olen ensimmäisen kerran vieraillut Muuratsalon koetalolla jo parikymmentä vuotta sitten. Hiippailin "salaa" eräänä juhannuspäivänä silkkaa uteliaisuuttani alueella, vaikka tietenkään sinne ei olisi omin päin saanut mennä. Sitä en muista, miten osasin paikan löytää ja mistä koko idea lähteä seikkailemaan sai alkunsa, koska tämä on tapahtunut ennen internetin aikakautta. Utelias luona, kiinnostus Alvar Aaltoa kohtaan ja seikkailunhalu lienevät ne suurimmat syyt. Toivon mukaan tämä rikkeeni on jo vanhentunut. Ja valvonta alueella on varmasti nykypäivänä jo toista luokkaa. Tällä kertaa olinkin siis paikalla ihan luvan kanssa opastetulla kierroksella ja pääsin näin myös sisälle huvilaan.


Edelleen paikka on yhtä vaikuttava.


Muuratsalon koetalo (1952-54) on Alvar Aallon itselleen ja vaimolleen Elissalle rakentama ateljee ja kesäasunto, jonka esikuva on antiikin atriumtalo. Rakennus on samalta ajalta kuin Säynätsalon kunnantalo ja siinä onkin kehitelty kunnantalon teemoja edelleen. Omassa koetalossaan Aalto sai tilaisuuden vapaasti kokeilla eri materiaaleja, muotoja, tekniikoita ja mittasuhteita. Muuratsalon koetalo toimi Aallon perheen kesähuvilana vuoteen 1994 saakka.


Nemo Propheta In Patria vene Alvar Aalto

Alvar Aallon vene Nemo Propheta in Patria

Koealo on rakennettu valtavan upealle kalliotontille Päijänteen rantaan. Tietä tontille ei ole, vaan perille päästäkseen on nykyisinkin kuljettava jalkaisin polkuja pitkin. Rakennusaikana Muuratsaloon ei ollut edes siltaa, joten rakennusmateriaalit on aikoinaan tuotu paikalle vesitse.


Kesäasunnon lisäksi tontilla on maakattoinen savusauna ja omassa vajassaan Aallon suunnittelema, sittemmin museoitu vene nimeltään "Nemo propheta in patria", eli itseironisesti Kukaan ei ole nero omalla maallaan. Mikään venesuunnittelija Aalto ei ollut ja veneeseen liittyykin monia tarinoita liittyen sen ajokelpoisuuteen ja useisiin uppoamisiin.


Alvar Aalto savusauna Muuratsalon koetalo

Muuratsalon koetalo savusauna Alvar Aalto

Muuratsalon koetalo

Muuratsalon koetalo

Muuratsalon koetalo

Muuratsalon koetalo

Muuratsalon koetalo

Sisäpihan seinissä Aalto kokeili eri keraamisten materiaalien, tiilien saumausten, eri tiilikokojen ja erilaisten pintojen toimivuutta. Yhteensä erilaisia kokeilupintoja on viisikymmentä. Sisäpihan lattiassa on testattu eri sektorien teknistä käsittelyä tiili- ja kivipinnoissa, koristekasvien ja sammalten esteettisyyttä ja kestävyyttä.


Muuratsalon koetalo

Muuratsalon koetalo

Muuratsalon koetalo detalji

Muuratsalon koetalo sisustus

Kalusteet ovat Artekin ja Alvar Aallon suunnittelemia. Oleskelutilasta löytyy esimerkiksi varta vasten sinne suunniteltu astiakaapisto. Aallon ateljeeparvi avautuu oleskelutilaan. Aalto oli myös innokas maalaaja ja yksi hänen tekemistään tauluista on seinällä ruokapöydän päässä. Makuuhuoneet ovat lähes askeettisia, eikä keittiössäkään liialla tilalla juhlita, mutta toiminnot lienevät kuitenkin reilusti aikaansa edellä verrattuna sen ajan muuhun mökkirakentamiseen.


Muuratsalon koetalo sisustus

Muuratsalon koetalo sisustus

Muuratsalon koetalo ateljeeparvi

Muuratsalon koetalo sisustus

Muuratsalon koetalo makuuhuone

Muuratsalon koetalo makuuhuone

Muuratsalon koetalo vierashuone

Muuratsalon koetalo keittiö

Muuratsalon koetalo

Muuratsalon koetalo

Muuratsalon koetalo

Vierashuonesiipi on rakennettu ilman perustuksia luonnonkivien päälle. Tämä on yksi monista kokeiluista. Talossa oli tarkoitus kokeilla myös aurinkolämpöä, mutta se kokeilu jäi toteutumatta. Vierassiiven sisäosiin on vierailijoilta pääsy kielletty, sillä koetalo ja savusauna ovat edelleen Aallon suvun käytössä.


Muuratsalon koetalo

Alvar Aalto -museo järjestää kesäaikaan koetalolle opastettuja kierroksia. Tänä vuonna kierroksia on 15.9. saakka. Alueelle pääsee siis vain oppaan seurassa.

0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentarios


bottom of page