top of page

Sisustaminen on oivaltamista



SISUSTUS - asia, johon jokainen törmää


Sisustus on siitä mainio universaali puheenaihe, että se koskettaa meistä jokaista. Jokainen asuu jossain, käy töissä, kaupassa, koulussa ja asioi lukuisissa muissa tiloissa, joissa kaikissa on jokin sisustus. Kovin usein ei ehkä tule ajatelleeksi, kuinka paljon sisustus vaikuttaa käytännön elämän sujumiseen. Useimmiten puheissa esiin nousee sisustukseen liittyvät ongelmat, se mikä ei toimi, mikä ei miellytä ja mikä häiritsee. Kyse voi olla rumaksi koetusta väristä, epämiellyttävästä materiaalista, melusta, kehnosta valaistuksesta tai vaikka väärään suuntaan avautuvasta ovesta. Kun sisustamisesta ottaa esiin tämän näkökulman, onkin se yhtäkkiä kiinnostava aihe myös monen sellaisen ihmisen mielestä, jotka ajattelevat sisustamisen olevan lähinnä turhamaista sohvatyynyjen pyörittelyä ja lampunvarjostimien valintaa pikkusormi pystyssä.


Tässä jutussani keskityn kodin sisustamiseen. Työpaikoilla, liiketiloissa ja julkisissa tiloissa pätee joiltain osin eri säännöt, mutta paljon on myös samoja yleispäteviä lainalaisuuksia.


Asiakaslähtöistä ongelmanratkaisua


Sisustussuunnittelu on palveluammatti mitä suurimmassa määrin. Sisustussuunnittelija ei toteuta itseään, vaan asiakasta. Sisustussuunnittelu on aina luottamustehtävä ja asiakkaan kunnioittaminen on kaiken a ja o. Senpä takia asiakkaan tapaaminen kasvokkain ja herkällä korvalla kuunteleminen ovat ensiarvoisen tärkeitä asioita onnistuneen lopputuloksen saavuttamiseksi. Oleellisia huomioon otettavia asioita ovat mm. asiakkaan omat mieltymykset, toiveet ja tarpeet, tilan käyttötarkoitus, tunnelma, toimivuus ja todellisuuden asettamat raamit. Rajat saattavat tulla vastaan esimerkiksi budjetin, aikataulun tai todella usein itse kohteen rakenteiden suhteen.



Koti, hima, kämppä, asunto, luukku, maja, asumus...


Usein kodin hankinta on loppuelämän sijoitus. Toisaalta asunnon voi ostaa, mutta kotia ei. Koti on aina ainutlaatuinen ja henkilökohtainen paikka. Toiselle ihmiselle ei voi suunnitella kotia, mutta asunnon voi. Ihminen saattaa asua vuosikymmeniä samassa asunnossa ja tilojen on muokkauduttava muuttuvien tilanteiden myötä moneen tarpeeseen. Perheen koko muuttuu, lapset kasvavat, töitä tehdään yhä enemmän kotona, jatkuvasti kehittyvät elektroniset laitteet asettavat omia vaatimuksiaan tilojen käytölle, asukkaiden ikääntyminen tuo omat haasteensa jne.


Omaa silmää miellyttävä, esteetön ja toimiva kotiympäristö on todella tärkeä. Monien toimintojen, kuten nukkumisen, ruuanlaiton ja peseytymisen lisäksi koti on rentoutumisen ja akkujen lataamisen paikka. Jos jokin sisustukseen liittyvä asia ärsyttää kotona koko ajan, olisi syytä tehdä asialle jotain. Johan jatkuva ärsyyntyminen vaikuttaa mielialaankin. Jokainen on toki oman kotinsa sisustussuunnittelija ja pieni pintaremontti helposti tehty myös omin voimin. Mutta jos omat taidot, aika ja intressit eivät riitä, kannattaa palkata ammattilainen apuun.


You can put lipstick on a pig, but it's still a pig.

Paras tulos saavutetaan, kun sisustettavan tilan lähtökohdat ja runko ovat kunnossa. Haperoa pohjaa koristelemalla ei pitkälle pötkitä. Aina kannattaa satsata aitoihin, laadukkaisiin materiaaleihin ja huolelliseen työn jälkeen. Ajan patina ja eletty elämä saa aidoissa materiaaleissa näkyä. Monesti aidot asiat vain paranevat vuosien saatossa ja usein luonnonmateriaaleja on myös mahdollista kunnostaa uuden veroisiksi. Pitkällä aikavälillä laadukas materiaali maksaa itsensä takaisin kestävyydellään ja ajattomuudellaan. Kannatan ehdottomasti ekologista ajattelua kertakäyttökulttuurin ja halpamatskujen sijaan. Mikään ei vanhene yhtä nopeasti kuin uusimmat trendit.


Säästöbudjetilla sisustettaessa kannattaa panostaa kunnolla johonkin yhteen asiaan. Esimerkiksi upeaan lattiaan, katseet vangitsevaan valaisimeen tai yksittäiseen unelmien huonekaluun.  Ja mikäänhän ei estä tehdyn sisustussuunnitelman toteuttamista pikkuhiljaa, osa kerrallaan.



Toteuta rohkeasti itseäsi


Melko tyypillistä on, että ihmisten on yllättävän hankala hahmottaa sitä, mistä he pitävät. Kun taas se, mistä ei pidetä, osataankin kertoa jo paljon paremmin. Jotta tästä päästään eteenpäin, on kuunteleminen ja oikeiden kysymysten esittäminen kullan arvoinen taito. Asiakkaan tapaaminen olisi hyvä tehdä suunnittelukohteessa paikan päällä, jolloin asioita on helpompi käsitellä myös konkreettisella tasolla. Suunnittelijan tehtävä on kaivaa saamastaan informaatiosta esiin se johtolanka, jota tulevassa suunnitelmassa lähdetään seuraamaan. Sekä rohkaista ihmistä sisustamaan itsensä näköistä ja toteuttamaan unelmiaan.


Suunnittelijan tehtävä on myös luoda realistiset kehykset projektille. Luovuutta toki saa ja pitää käyttää, ja haastaa asiakasta ehdottamalla muutakin kuin sitä ilmeisintä vaihtoehtoa. Pyrkimyksenä on tarjota enemmän kuin toinen osapuoli osaa odottaa. On turha pelätä, että ammattitaitoinen suunnittelija jyräisi asiakkaansa tai pakottaisi taipumaan omiin näkemyksiinsä. Onnistunut lopputulos on hyvän yhteistyön tulos ja lopullinen päätösvalta on kuitenkin aina asiakkaalla.


*Teksti on julkaistu alunperin 19.10.2016 Keskisuomalaisen Stoori-blogiportaalin Himasta-blogissani.

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page